Wat moet ik weten als ik mijn huis of kamer wil onderverhuren?

U mag als huurder een kamer van uw woning onderverhuren. U heeft wel toestemming nodig van de verhuurder.

Onderverhuur deel woning alleen na toestemming

U mag als huurder een kamer in uw huis alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Leg de afspraken vast in een huurcontract of een huurovereenkomst.

Het mag niet als in het huurcontract staat dat het niet mag.

Illegale onderverhuur

De verhuurder stopt het huurcontract via de rechter bij illegale onderverhuur. U heeft dan geen toestemming voor de onderverhuur van een deel van de woning. U moet dan ook een schadevergoeding betalen.

Gevolgen onderverhuurder

Een onderhuurder is niet strafbaar bij illegale onderverhuur. Soms moet de onderverhuurder de woning uit. Dit moet als het huurcontract tussen de oorspronkelijke huurder en de hoofdverhuurder stopt. Lees meer over de rechten van onderhuurders op de website van Juridisch Loket.  

Inkomstbelasting bij onderverhuur

Als u een deel van uw huurwoning tijdelijk verhuurt, heeft dat meestal geen gevolgen voor uw inkomstenbelasting. U moet dan wel een normale huur ontvangen voor het deel van de woning dat u onderverhuurt. Een normale huur is een bedrag waarin, naast de huur, een vergoeding zit voor bijvoorbeeld energieverbruik. Lees meer over inkomstenbelasting bij onderverhuur van een kamer op de website van de Belastingdienst.

Berekening huurtoeslag bij verhuur van kamer(s)

Verhuurt u 1 of meer kamers aan een onderhuurder? Dan telt zijn inkomen niet mee bij de berekening van uw huurtoeslag. U moet de huurovereenkomst binnen 4 weken doorsturen naar de Belastingdienst.