Welke documenten moet ik meenemen als ik een woning ga bekijken?

Gaat u een woning bekijken? Dan kan de verhuurder u vragen om een aantal documenten. Een verhuurder wil namelijk zeker weten dat alles in orde is. En dat u de echte woningzoekende bent.

Geldig legitimatiebewijs

Als u de woning gaat bekijken neemt u een geldig legitimatiebewijs mee. Bijvoorbeeld:

 • een paspoort;
 • een identiteitskaart;
 • een rijbewijs;
 • een verblijfsvergunning.

Neem een kopie van uw legitimatiebewijs mee om identiteitsfraude te voorkomen. Doe dat voor iedereen die meeverhuist. Zorg ervoor dat u uw Burgerservicenummer afdekt. Zo voorkomt u misbruik van uw gegevens. 

Documenten over uw inkomen

Woningcorporatie

Een woningcorporatie kijkt naar uw inkomen bij de woningbezichtiging. Of als u uw huurcontract gaat tekenen. Dat doen ze omdat woningcorporaties de meeste van hun vrijgekomen sociale woningen moeten verhuren aan huishoudens met een lager (midden)inkomen. Ze willen controleren of u niet teveel inkomen heeft.

Het inkomen van uw meeverhuizende (minderjarige of meerderjarige) kinderen telt niet mee. Dus van hen hoeft u geen inkomensgegevens mee te nemen.

Misschien heeft de woningcorporatie niet al deze gegevens nodig. Kijk goed wat de woningcorporatie u vraagt mee te nemen. Bijvoorbeeld:

 • Een inkomensverklaring. Deze vraagt u op bij de Belastingdienst. Het gaat om een verklaring van u, uw partner of meeverhuizende huisgenoten. U hoeft geen inkomensverklaring mee te nemen voor uw meeverhuizende kinderen.
 • Uw laatste drie loonstrookjes. En die van uw partner en huisgenoten als ze inkomen uit werk hebben. U hoeft geen loonstrookjes van uw meeverhuizende kinderen mee te nemen.
 • Specificatie van uw uitkering. En die van uw partner of meeverhuizende huisgenoten, als zij een uitkering hebben. U hoeft geen uitkeringsgegevens van uw meeverhuizende kinderen mee te nemen.
 • Uw jaaropgave van het afgelopen jaar. En die van uw partner of meeverhuizende huisgenoten, als zij in het afgelopen jaar inkomen uit werk of pensioen hadden. U hoeft geen jaaropgave van uw meeverhuizende kinderen mee te nemen. 
 • Bent u student? Neem dan een overzicht van studiefinanciering van DUO mee.

Particuliere verhuur

Particuliere verhuurders willen vaak weten of u wel genoeg verdient om de woning te kunnen betalen. Dus particulieren verhuurders willen vaak weten of u wel genoeg inkomen heeft. Documenten die u dan kunt meenemen:

 • Een inkomensverklaring. Deze vraagt u op bij de Belastingdienst. Het gaat om een verklaring van u, uw partner of meeverhuizende huisgenoten.
  Particuliere verhuurders tellen het inkomen van uw meeverhuizende kinderen meestal niet mee, dus van hen hoeft u geen inkomensverklaring mee te nemen.
 • Uw jaaropgave van het afgelopen jaar. En die van uw partner of meeverhuizende huisgenoten (niet uw meeverhuizende kinderen), als zij in het afgelopen jaar inkomen uit werk of pensioen hadden.
 • Uw laatste drie loonstrookjes. En die van uw partner of meeverhuizende huisgenoten (niet uw meeverhuizende kinderen), als zij inkomen uit werk hebben.

Als u in een andere gemeente een woning gaat bekijken

Woont u niet in de gemeente waar u de woning gaat bekijken? Dan neemt u een uittreksel uit het bevolkingsregister mee. Verhuizen er mensen met u mee? Dan moet in het uittreksel staan wie er allemaal op uw huidige adres wonen.