Bevordering participatie mkb in aanbestedingen

De rijksoverheid wil de deelname van het midden- en kleinbedrijf (mkb) aan aanbestedingen vergroten. Hiervoor zijn nieuwe regels in de Aanbestedingswet opgenomen. Ook kiest het Rijk steeds vaker voor inkoopvormen die aantrekkelijk zijn voor kleine innovatieve ondernemers.

Nieuwe regels Aanbestedingswet

In de Aanbestedingswet zijn nieuwe regels opgenomen om de toegang van het mkb tot aanbestedingen van de (Rijks)overheid te verbeteren. Een van de nieuwe regels is bedoeld om opdrachten in percelen op te delen zodat ze niet onnodig groot zijn. Hierdoor maakt het mkb meer kans om opdrachten te krijgen.

Proportionaliteit - passende eisen

Daarnaast zijn nieuwe regels uit de Gids proportionaliteit toegevoegd. Proportionaliteit betekent dat de rijksoverheid bij een aanbesteding alleen eisen mag stellen die in redelijke verhouding staan tot de aard en omvang van de opdracht. Ook dit vergroot de kansen voor het mkb.

Innovatie en startups

De rijksoverheid is steeds vaker launching customer voor duurzame en sociale oplossingen waar bijvoorbeeld nog maar een kleine markt voor is. Denk aan de inkoop van duurzaam bouwmateriaal. Bovendien kiest het Rijk steeds vaker voor innovatieve manieren van inkoop, die aantrekkelijk zijn voor kleine innovatieve ondernemers en startups. Voorbeelden zijn:

  • Small Business Innovation Research (SBIR). Met SBIR is het mogelijk om – in opdracht van een overheid – de Research & Developmentactiviteiten van uw onderneming verder te brengen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt daarbij.
  • Startup in Residence (SiR). SiR helpt startups aan een opdrachtgever voor een innovatieve oplossing voor maatschappelijke problemen.
  • Innovatiepartnerschap. Het innovatiepartnerschap lijkt qua aanpak op SBIR, maar leidt bovendien tot daadwerkelijke inkoop van de innovatieve oplossing.

Meer informatie deelname mkb in categorieplannen

Wat het Rijk nog meer doet om deelname van het mkb aan aanbestedingen te bevorderen kunt u lezen in de zogeheten categorieplannen. Deze zijn per inkoopcategorie opgesteld voor diensten en producten die de ministeries gezamenlijk inkopen. Bekijk de inkoopcategorieën met de beschikbare plannen op deze website.