De Rijksoverheid wil zo open mogelijk zijn over waar ze geld aan uitgeeft; deze openheid maakt onderdeel uit van het Actieplan Open Overheid. Het uitgangspunt is, dat de Rijksoverheid binnen de kaders van wet- en regelgeving alle informatie over de rijksinkoop openbaar maakt: ‘open, tenzij’.
Onderzoek: Welke informatie wordt nog meer openbaar gemaakt?
De Rijksoverheid heeft de Universiteit van Utrecht gevraagd te onderzoeken welke inkoopinformatie nog meer openbaar gemaakt kan worden. Hierbij is onder meer gekeken naar openbaarmaking van inkoopinformatie in andere EU-landen. Een van de uitkomsten is meer openbaarmaking mogelijk is. Vooral als het gaat om geraamde en gerealiseerde waarden van de rijkscontracten. Daarom breidt de Rijksoverheid de informatievoorziening via het onderwerp Zakendoen met het Rijk op deze website stap voor stap uit.
Welke informatie wordt niet openbaar gemaakt?
Voor de Rijksoverheid gelden uitzonderingen op openbaarmaking. Deze zijn in de Wet open overheid (Woo) vastgelegd. Zo mag specifieke informatie over de prijzen en planningen in de rijkscontracten niet openbaar worden gemaakt. Deze informatie is commercieel vertrouwelijk en openbaarmaking ervan schaadt bedrijfsbelangen.
Europese Samenwerking
Samen met de Open State Foundation en de Open Contracting Partnership (OCP) organiseerde de Rijksoverheid op 30 en 31 mei 2022 internationale conferentie Open Procurement with Impact, How? in Amsterdam om met andere landen van de Europese Unie (EU) kennis en expertise over Open Inkoop uit te wisselen. Vaak is bij onderwerpen over inkoop in EU de samenwerking mogelijk. Bijvoorbeeld bij de Green Deal waar met elkaar kan worden bekeken hoe overheden duurzaam kunnen inkopen. Daarnaast delen EU overheden goede voorbeelden (best practices). Zoals de inkoop van het Rijk van laptops en mobiele telefonie, die november 2022 de Procura award won voor meest innovatieve aanbesteding van het jaar.