Gaat Nederland de zomertijd en wintertijd afschaffen?

Het is nog niet duidelijk of Nederland de zomertijd en wintertijd houdt. De Europese Commissie wil het halfjaarlijks verzetten van de klok afschaffen. Het kabinet wil eerst onderzoeken wat belangrijk is voor Nederland. En overleggen met buurlanden.  

Onderzoek in Nederland en overleg met buurlanden

Het kabinet wil dat er genoeg tijd is om te onderzoeken wat belangrijk is voor Nederland. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft een representatieve groep Nederlanders gevraagd hoe zij over de afschaffing denken. Daarnaast heeft dit bureau interviews gehouden met verschillende vertegenwoordigers van de samenleving en de economie. Het kabinet heeft aan bioritme-experts hun mening over de zomer- en wintertijd gevraagd. Het kabinet gaat verder met onderzoek. Daarbij houdt het kabinet rekening met de kosten, de gevolgen voor de grensgebieden en de gevolgen voor het milieu. 

Het kabinet vindt het bovendien belangrijk dat het in de landen om ons heen zoveel mogelijk dezelfde tijd blijft. Net als bij de invoering van de zomertijd in 1977. Zodat bijvoorbeeld België en Duitsland niet in een andere tijdzone vallen. Daarom wil het kabinet genoeg tijd om te overleggen met andere landen in de Europese Unie. Bijvoorbeeld met België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk.

Voordelen en nadelen niet duidelijk

Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarom vraagt het kabinet aan de Commissie om een betere onderbouwing. Ook vraagt het kabinet aan de Commissie om beter na te denken over de gevolgen van de afschaffing.

Mogelijke opties

In het voorstel van de Europese Commissie mogen lidstaten hun eigen standaardtijd bepalen. Deze geldt het hele jaar door, zoals de ‘permanente zomertijd’ of ‘permanente wintertijd’. Nederland kan ook kiezen voor de situatie zoals die nu is. Het kabinet moet dus kiezen uit de volgende opties:

De klok 2 keer per jaar verzetten
Er verandert dan niets ten opzichte van nu. Op 21 juni komt de zon dan om 05.20 uur op. En gaat rond 22.00 uur weer onder. Op 21 december komt de zon dan om 8.45 uur op en om 16.30 uur weer onder.

huidige situatie

Omschakelen naar ‘altijd zomertijd'

In de zomer verandert er dan niets. Op 21 juni komt de zon dan om 05.20 op. En gaat rond 22.00 uur weer onder. In de winter wordt dan een uur later licht. En gaat de zon een uur later onder. Op 21 december komt de zon dan om 09.45 uur op (in plaats van om 08.45 uur) en gaat om 17.30 uur weer onder (in plaats van 16.30 uur).

permanent zomertijd

Omschakelen naar ‘altijd wintertijd'
In de winter verandert er dan niets. Op 21 december komt de zon dan om 08.45 op. En gaat rond 16.30 uur weer onder. In de zomer wordt het dan een uur eerder licht. En gaat de zon een uur eerder onder. Op 21 juni komt de zon dan om 04.20 uur op (in plaats van 05.20 uur) en gaat om 21.00 uur weer onder (in plaats van 22.00 uur).

permanent wintertijd