Kan ik zorg krijgen die tijdelijk in het basispakket zit?

Vraag uw zorgverzekeraar of u een vergoeding krijgt voor deze behandelingen. Voor behandelingen die tijdelijk of voorwaardelijk onder de basisverzekering vallen, gelden speciale regels. Bijvoorbeeld meedoen aan onderzoek naar het effect van de behandeling. Verder moet u voor de behandeling vaak naar een ander ziekenhuis.

Wat is voorwaardelijk toegelaten zorg?

Nieuwe, veelbelovende zorg kan tijdelijk in de basisverzekering komen. Dan wordt tijdens een periode van (meestal) 4 jaar wetenschappelijk onderzocht of de behandeling goede resultaten geeft. Want alleen behandelingen waarvan de werking wetenschappelijk vaststaat, kunnen definitief in het basispakket komen.

Voorwaardelijk toegelaten behandelingen

Deze behandelingen zijn voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket (laatst toegelaten behandeling staat bovenaan):

Fampyra in basispakket

Sinds 1 september 2019 zit het geneesmiddel Fampyra in het basispakket van de zorgverzekering. Patiënten krijgen het middel eerst 2 weken op proef. Als het lopen van de patiënt voldoende verbeterd is, wordt de behandeling voortgezet.

Het Zorginstituut heeft onderzocht of het middel werkt bij Multiple sclerosepatiënten van 18 jaar en ouder. Het middel bleek alleen niet alle patiënten te helpen. Daarom geldt er eerst een proefperiode.