Wanneer betaal ik een eigen bijdrage voor zorg?

Voor sommige ziektekosten uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is.

Hoogte eigen bijdrage 2018

In de tabel staat waarvoor een eigen bijdrage geldt. En voor welk bedrag u meebetaalt. U kunt de eigen bijdrage niet vrijwillig verhogen om bijvoorbeeld de premie van de zorgverzekering te verlagen. 

Eigen bijdrage in 2018
Zorg U betaalt als eigen bijdrage:
Hoortoestellen Voor 18 jaar en ouder: 25% van de kosten
Kunstgebit: uitneembaar en volledig 25% van de kosten
Kunstgebit: uitneembaar en volledig kunstgebit op implantaten

voor de onderkaak: 10% van de kosten

Voor de bovenkaak: 8% van de kosten
Reparaties of overzetting (rebasing) van uitneembaar en volledig kunstgebit 10% van de kosten
Schoenen: orthopedisch of allergeenvrij Tot 16 jaar: € 69 per paar
16 jaar en ouder: € 138 per paar
Pruiken Alle kosten boven € 431

Contactlenzen

  •  € 57,50 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 57,50 per lens;
  • € 57,50 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 115 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaalt u dat jaar maar 1 keer € 57,50 per lens.
Brillenglazen Tot 18 jaar: € 57,50 per brillenglas, met een maximum van € 115 per kalenderjaar
Kraamzorg thuis € 4,30 per uur
Kraamzorg in een instelling (kraamhotel, geboortecentrum enz.). U wilt bevallen in de instelling, maar dit is medisch gezien niet nodig. U betaalt in ieder geval per dag: € 17 voor de moeder en € 17 per baby.
Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. De instelling mag maximaal € 121 per dag declareren bij uw zorgverzekeraar. Is het tarief van de instelling hoger dan € 122,50 per dag? Dan betaalt u ook het bedrag boven die € 122,50.
Ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer (niet per ambulance) € 101 per kalenderjaar
Geneesmiddelen Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u wilt weten of u voor een medicijn een eigen bijdrage moet betalen. En of er goedkopere vergelijkbare medicijnen zijn. Lees meer over de vergoeding van medicijnen.
Medicijnen met dezelfde werkzame stof worden in groepen ingedeeld als zij onderling vervangbaar zijn. Per groep medicijnen geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan betaalt u een eigen bijdrage.

Kabinet Rutte III: maximaal € 250 bijbetalen geneesmiddelen

Het kabinet wil dat verzekerden per jaar maximaal €250 gaan bijbetalen voor geneesmiddelen. Dit staat in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’.

Hoe vaak eigen bijdrage betalen

Bij sommige hulpmiddelen betaalt u een eigen bijdrage per jaar, zoals bij brillen. Staat er in de tabel geen periode aangegeven? Dan betaalt u de eigen bijdrage iedere keer dat u de zorg of het product nodig heeft. Wilt u bijvoorbeeld een extra paar orthopedische schoenen? Dan betaalt u voor dat paar dus ook een eigen bijdrage. Ook als u die schoenen in hetzelfde jaar koopt.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. De eigen bijdrage betaalt u alleen voor de zorgkosten uit de tabel hierboven. Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt op bijna alle zorgkosten uit de basisverzekering. De resterende kosten worden vergoed uit de basisverzekering.
Moet u eigen risico en een eigen bijdrage betalen? Een eigen bijdrage betaalt u altijd bovenop het eigen risico.

Lees meer over het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico. En hoe u berekent wat u moet betalen, als u het eigen risico en een eigen bijdrage moet betalen.