Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben voor de zorgverzekering?

Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.

Brief van het CAK: sluit een zorgverzekering af

Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.

Boetes en inhouding op salaris of uitkering

Na 2 boetes meldt het CAK u aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt dan 12 maanden premie in op uw inkomsten. Dit is de zogeheten bestuursrechtelijke premie (120% van de standaardpremie). Heeft u geen vast inkomen? Dan krijgt u een acceptgiro toegestuurd.

U hoeft de premie voor de zorgverzekering niet met terugwerkende kracht te betalen. In de periode waarin u niet was verzekerd betaalt u de kosten voor medische zorg wel zelf.

U komt uit het buitenland

Als u in Nederland komt werken, moet u zich zo snel mogelijk inschrijven bij een zorgverzekeraar. Lees de vraag Moet ik een zorgverzekering afsluiten als ik in Nederland ga werken?

Meer informatie

Lees meer over niet verzekerd zijn op de website van het CAK. Of neem contact op met de Zorgverzekeringslijn.nl voor advies en informatie over de verplichte zorgverzekering.