Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben voor de zorgverzekering?

Heeft u geen basisverzekering voor ziektekosten afgesloten? Dan meldt het CAK u aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.

U komt uit het buitenland

Komt u uit het buitenland en moet u in Nederland een zorgverzekering afsluiten? Dan gelden andere regels en termijnen. Lees de vraag Wanneer moet ik de verplichte zorgverzekering afsluiten als ik uit het buitenland kom?

Aanmelden bij zorgverzekeraar

Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.

Na 2 boetes meldt het CAK u aan bij een zorgverzekeraar. Het CAK houdt dan 12 maanden premie in op uw inkomsten. Dit is de zogeheten bestuursrechtelijke premie (130% van de standaardpremie). Heeft u geen vast inkomen? Dan krijgt u een acceptgiro toegestuurd.

U hoeft de premie voor de zorgverzekering niet met terugwerkende kracht te betalen. In de periode waarin u niet was verzekerd betaalt u de kosten voor medische zorg wel zelf.

Meer informatie

Lees meer over niet verzekerd zijn op de website van het CAK. Of neem contact op met de Zorgverzekeringslijn.nl voor advies en informatie over de verplichte zorgverzekering.