Ik ben zwanger. Moet ik jodiumtabletten innemen bij een kernongeval na advies van de overheid?

De kans dat er in Nederland een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als u zwanger bent en in de buurt woont van een kerncentrale, is het verstandig om jodiumtabletten in huis te hebben. De jodiumtabletten zijn belangrijk voor zwangere vrouwen.

Bescherming ongeboren kind

Door jodiumtabletten te slikken na een kernongeval, beschermt u uw ongeboren kind tegen radioactief jodium. De inname van de tabletten is voor het ongeboren kind niet gevaarlijk. Neem de pillen pas in nadat de overheid dit aangeeft.

Na de bevalling wordt bij iedere pasgeborene door middel van de hielprik gecontroleerd op schildklierfunctiestoornissen.

Zelf kopen

De overheid weet niet of u zwanger bent  en kan u daarom geen jodiumtabletten toesturen. Bent u zwanger en woont u binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor? Dan kunt u vanaf 10 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.

Dosis jodiumtabletten

Als u zwanger bent neemt u de dosis tabletten die voor uw leeftijd worden aanbevolen. Daarmee zijn zowel u als uw ongeboren baby maximaal beschermd. U hoeft dus geen dubbele dosis jodiumtabletten te nemen.

Borstvoeding

Jodiumtabletten kunnen worden gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven. De werkzame stof kaliumjodide gaat over in de moedermelk. Dit is ongevaarlijk. Deze hoeveelheid is te klein om de baby voldoende te beschermen, daarom moet de baby zelf ook een kwart of halve jodiumtablet krijgen.

Hoeveel tabletten moeten er per persoon worden ingenomen?

  • Pasgeborenen en baby’s van jonger dan 1 maand: een kwart tablet
  • Kinderen van 1 maand tot 3 jaar: een halve tablet
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar: 1 tablet
  • Kinderen van 12 jaar en ouder: 2 tabletten
  • Volwassenen tot en met 40 jaar: 2 tabletten
  • Zwangere vrouwen: 2 tabletten (hiermee beschermt u het ongeboren kind)