Wat is de hielprik bij baby's?
Bij de hielprik wordt in de eerste week na de geboorte van uw kind wat bloed afgenomen uit de hiel van uw baby. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. U ontvangt bericht over de uitslag van het onderzoek. Deelname aan de hielprik is vrijwillig.
Uitvoering hielprik
Uw baby krijgt geen hielprik voordat u hiervoor toestemming heeft gegeven. Een medewerker van de jeugdgezondheidsorganisatie of de verloskundige komt bij u thuis voor de hielprik. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte. Ligt uw baby in het ziekenhuis? Dan doet een verpleegkundige in het ziekenhuis de hielprik. Met een speciaal apparaatje prikt de medewerker in de hiel van uw baby. Een paar bloeddruppels worden opgevangen op een speciaal kaartje.
Heeft uw baby 7 dagen na de geboorte nog geen hielprik gehad? Neem dan contact op met het RIVM kantoor voor Pre- en neonatale screeningen in uw regio.
Bloedonderzoek hielprik
In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Bijvoorbeeld een ziekte van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. De ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.
Uitslag hielprik
Meestal is de uitslag van de hielprik goed. U ontvangt binnen vijf weken een brief. Is de uitslag van de hielprik niet goed? Dan neemt uw huisarts zo snel mogelijk contact met u op. Uw huisarts vertelt u ook over het vervolgonderzoek na de hielprik.
Soms tweede hielprik nodig
Het kan gebeuren dat de uitslag van de hielprik niet duidelijk is. Dan is een 2e hielprik nodig. Dit gebeurt meestal binnen 2 weken na de eerste hielprik. Over de uitslag van een 2e hielprik krijgt u altijd binnen 4 weken bericht.
Uitbreiding screening hielprik
De hielprikscreening wordt tot eind 2022 uitgebreid met 12 extra aandoeningen. Daarmee kunnen naar schatting 20-40 pasgeborenen met ernstige aandoeningen extra worden opgespoord en behandeld. In de kamerbrief over de uitbreiding van de hielprik staat welke ziektes dat zijn.
Documenten
-
Kind krijgen: wat moet ik regelen?
U heeft een kinderwens, u bent zwanger of uw partner is zwanger, of uw baby is net geboren. Dan krijgt u mogelijk te maken met ...
-
Kamerbrief over voortgang uitbreiding neonatale hielprikscreening
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van de uitbreiding van de neonatale ...
-
Kamerbrief over uitbreiding neonatale hielprikscreening
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) stuurt zijn reactie aan de Tweede Kamer op de Uitvoeringstoets uitbreiding neonatale ...