Ambassadeurs-conferentie 2018

De Ambassadeursconferentie 2018 vond plaats van maandag 29 januari tot en met donderdag 1 februari.

Timelapse groepsfoto Ambassadeursconferentie

Met ongeveer 140 vertegenwoordigingen heeft Nederland een wereldwijd netwerk. De ambassadeurs, permanent vertegenwoordigers en consuls-generaal van deze posten werken elke dag voor de belangen van Nederland in het buitenland. Dat doen ze onder meer door Nederlandse bedrijven te helpen die de markt in een ander land willen veroveren, of door hulp aan Nederlanders die in het buitenland in de problemen komen.

Hoe doe je dat, als je werkplek in Moskou, Addis Abeba of Tokio is? De ambassadeursconferentie is daarvoor een belangrijk instrument. Eén keer per jaar bespreken alle ambassadeurs daar de ontwikkelingen in Nederland, het beleid van de regering en de belangrijkste punten voor het nieuwe jaar.

Nieuw kabinet

Dit jaar was het nieuwe kabinet een van de centrale onderwerpen. In inhoudelijke sessies kwamen verschillende belangrijke thema's zoals migratie, de VN-veiligheidsraad of Europa aan de orde. Op de laatste dag van de conferentie stond een bezoek aan de Tweede Kamer op het programma, waar de ambassadeurs met kamerleden in gesprek gingen over de thema’s die hun land spelen.

Maandagmiddag beantwoordden Ministers Zijlstra en Kaag via Facebook vragen over hun werk als minister en het werk van BZ.

Je kunt de Facebook live sessie hier terugkijken

Voor Nederland, Wereldwijd

Alle informatie die de ambassadeurs op de conferentie opdoen, zetten zij wereldwijd op uiteenlopende manieren in. Hier lees je meer over de thema's waar BZ zich voor inzet.

Tijdens de conferentie vertelden ze daarover in verschillende media. Hieronder kijk, lees en luister je enkele voorbeelden terug.

World Press Photo

Dit jaar werkten we speciaal voor de ambassadeursconferentie samen met World Press Photo. Zij kozen uit de winnende foto’s 9 beelden van belangrijke gebeurtenissen in 2017. De ambassadeurs vertelden daar hun verhaal bij.

Alle 9 verhalen lees je op ambassadeursconferentie.nl

collage world press photo
Beeld: ©BZ / Aad Meijer
De ambassadeurs met hun World Press Photo beelden

Naast reguliere media waren ook twee journalisten van de Kindercorrespondent maandagochtend aanwezig bij de start van de conferentie.

Op de bedrijvendag in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek vroegen mini-minister Haci en kinderburgemeester van Capelle Mariam aan de ambassadeurs: wat gebeurt daar nu eigenlijk?

Wil je meer video's van de kindercorrespondenten zien?

Kindercorrespondent

De ambassadeurs

Zo verschillend als de onderwerpen waar ze zich mee bezig houden, zo verschillend zijn de mensen die zich namens Buitenlandse Zaken inzetten voor Nederland. Op onze Facebook pagina lees je iedere vrijdag over de 'humans van BZ'.

De Ambassadeursconferentie 2018 is afgelopen en de ambassadeurs, consuls-generaal en permanent vertegenwoordigers zijn weer terug naar hun posten wereldwijd.

Meer weten over het werk dat zij daar doen?

Groepsfoto ambassadeursconferentie
Beeld: ©BZ / Jurgen Huiskes
Beeld: ©BZ / Kick Smeets
Beeld: ©BZ / Kick Smeets
Beeld: ©BZ / Kick Smeets
Beeld: ©BZ / Kick Smeets
Beeld: ©BZ / Kick Smeets
Beeld: ©BZ / Kick Smeets