Openingsstatement minister Van Weyenberg tijdens de kinderpersconferentie

Toespraak van minister Van Weyenberg (Financiën) tijdens de kinderpersconferentie op woensdag 13 maart 2024 in het kader van de Week van het geld. De toespraak is alleen in het Nederlands beschikbaar. Het gesproken woord geldt. 

Welkom allemaal op het ministerie van Financiën! Geweldig om jullie hier te zien.

Het ministerie van Financiën bewaakt de schatkist van Nederland. Hier gebeurt het allemaal: het geld dat Nederland verdient en uitgeeft, wordt hier verdeeld. Hierdoor kunnen jullie bijvoorbeeld naar school, krijgen jullie hulp als je ziek bent en zijn er genoeg sportvelden om te sporten.

Het is niet altijd even leuk om erover te praten: geld. Als je jong bent is het belangrijk om te leren hoe je omgaat met geld. Als je dat niet doet, kun je later in de problemen komen.

Ik ben dan nu wel minister van Financiën, de baas over het geld van Nederland, maar ook ik heb als kind moeten leren omgaan met geld. Als kind was ik dol op spoorrails en locomotiefjes. Hiervoor spaarden mijn broer ik. Als we dan genoeg geld hadden, fietsen we naar het winkeltje om de rails te kopen. Dat sparen als kind heeft me later geholpen om slimmere keuzes te maken met geld.

Hoe gaan jullie om met geld?

Laten we stilstaan bij de Ramadan. Het is net begonnen, ik kan me voorstellen dat jullie bij de viering aan het einde  cadeautjes of geld krijgen. Net als met Kerst en Sinterklaas zijn het momenten waarbij het de vraag is wat je ermee doet. Sparen voor een groter doel of meteen uitgeven?.

Dat lijkt me tegenwoordig wel moeilijker dan toen ik zo oud was als jullie. De verleidingen zijn overal en het is zo makkelijk om online dingen te kopen. Vroeger moest ik nog 10 minuten fietsen voor die treinrails, maar nu kunnen jullie alles binnen een paar seconden online bestellen. Een beetje oude mannen praat, maar ik zie het ook bij mijn eigen dochter. Met een paar klikken heb je iets gekocht.

Jullie worden overspoeld met onlinereclame en misschien volg je een influencer die van alles aanraadt om te kopen. Zelf heb ik ook een voetbalspelletje op mijn telefoon waar ik soms dingen op koop. Ik schrik ervan hoe snel dat kan gaan. Het is zo verleidelijk! Maar ik merk wel, als je eenmaal hebt geleerd hoe je goed en bewust met geld omgaat, is het makkelijker om de verleiding te weerstaan.

Het ministerie van Financiën en organisatie Wijzer in Geldzaken willen jullie graag helpen bij het leren omgaan met geld. In deze Week van het geld leren we jullie hoe je slim kunt sparen en hoe je omgaat met reclame en verleidingen. We willen jullie leren hoe je de baas bent over jouw geld! Wat je nu leert, komt later altijd van pas.

Bedankt voor jullie aandacht en laten we er een geweldige week van maken vol geldplezier en -wijsheid! En kom maar op met jullie vragen.