08 september Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Viceminister-president Van Gennip heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Met onder meer aandacht voor de behandeling van controversiële onderwerpen door de Tweede Kamer, een wetsvoorstel ter verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang, het in consultatie brengen van een wetsvoorstel voor een nieuw box-3 stelsel en de oorlog in Oekraïne. De video toont de inleidende verklaring.

Viceminister-president Van Gennip: Zoals minister-president Rutte vorige week al aankondigde, is hij op weg naar India voor de G20, gevolgd door een handelsmissie o.a. naar Bangalore. Ook minister Kaag is aanwezig bij de G20 top en door het recente vertrek van minister Hoekstra treffen jullie mij hier vandaag. Het parlementaire jaar is weer begonnen. Dat staat in het teken van o.a. controversieelverklaringen en deze week hebben 15 Tweede Kamercommissies aangegeven welke onderwerpen zij de komende periode nog juist wel of juist niet willen behandelen. Dinsdag, volgende week, zijn natuurlijk de definitieve stemmingen en dan, weet ik niet zeker, maar het lijkt erop dat de Tweede Kamer relatief veel onderwerpen wil blijven bespreken. Dat is belangrijk. Niet omdat wij als kabinet perse op die oude voet verder willen gaan maar wel omdat een aantal grote thema’s, die veel gezinnen, veel bedrijven, veel organisaties raken, geen uitstel kunnen verdragen. Wij zullen in nauw overleg met de Kamer blijven moeten bekijken welke stappen wij nog samen kunnen zetten, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, van asielbeleid, stikstof en in mijn geval ook de hervorming van de arbeidsmarkt, misstanden rond arbeidsmigranten. Dat zijn allemaal zaken die permanent aandacht vragen.

Vandaag hebben wij een Ministerraad gehad en mensen verwachten ook in het land dat het land gewoon bestuurd blijft worden, dat er gewerkt blijft worden aan goede wetgeving, aan beleid en in dat kader hebben wij bijvoorbeeld vandaag ingestemd met een aantal voorstellen die vanaf 2024 en 2025 moeten zorgen voor verbetering van de kwaliteit in de kinderopvang, gastouderopvang en BSO’s. Daarnaast is het ook belangrijk dat wij een aantal zaken in gang blijven zetten, voorbereiden voor een volgend kabinet. Dat zijn zaken die ook na onze termijn nog jaren zullen blijven doorlopen en in dat kader hebben wij vandaag besloten dat er een voorstel in consultatie gaat, internetconsultatie voor een nieuw rechtvaardiger box 3 stelsel waarmee werkend rendement op het inkomen uit vermogen wordt belast. Het voorstel en de reacties uit de consultatie kunnen bouwstenen zijn, hulpmiddelen bij de invoering van een nieuw stelsel en daarmee kan een nieuw kabinet aan de slag gaan. Dat is natuurlijk de keuze van dat nieuwe kabinet. Dan tot slot de Oekraïne. We zagen deze week weer een brute Russische aanval in Oekraïne, in dit geval een raketbeschieting op een markt in de regio Donetsk. Tientallen doden en gewonden, mensen die gewoon boodschappen aan het doen waren, kinderen en daarnaast werd helaas ook de graaninfrastructuur weer diverse keren bestookt. Dat betekent ook iets voor Afrika, voor voedselzekerheid en dat zijn gruweldaden, die ons elke keer weer sterken in de overtuiging dat het de enige juiste beslissing is om de Oekraïne te blijven helpen in hun strijd. Het gaat hier tenslotte ook om onze waarden, dus we gaan hier, ook als demissionair kabinet, onverminderd mee door. En het zal dit weekend, neem ik aan, ook onderwerp van gesprek zijn op de G20 top in India. Maar ik neem aan dat mijn collega Rutte, de minister-president, uw collega’s daar, daarover zal informeren.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.