Persbriefing NAVO-Top minister-president Schoof
Video | 20-06-2025
Persbriefing van minister-president Schoof met een vooruitblik op de NAVO-Top op 24 en 25 juni 2025 in Den Haag.


Media error: Format(s) not supported or source(s) not found
Bestand downloaden: https://www.rovid.nl/az/pers/2025/az-pers-20250620-id7903u3f-web-hd.mp4Minister-president Schoof: Op 11 juli 2023 werd de NAVO-top van dit jaar voor het eerst toegewezen aan Nederland. Er zijn vele bergen werk verzet. En van de 714 dagen aan voorbereiding, resteert nog amper een handvol.
We weten dat deze top een groot beslag legt op ons land: op de overheid in al haar facetten, op de inwoners van Nederland, deze stad in het bijzonder. Natuurlijk komt dan de vraag op: waar is dit goed voor, moet dit allemaal in Nederland? En daar past in onze ogen alleen een overtuigend ‘ja’ bij. Het gaat hier namelijk om het meest wezenlijke dat we hebben: onze vrede en veiligheid. Hoewel ons bondgenootschap het sterkste uit de historie is, zijn wij niet immuun voor de dreigingen – met name vanuit Rusland – die zich in vele vormen op dit continent manifesteren.
We staan dus voor historische besluiten, waarmee we onze afschrikking en verdediging fors willen versterken. Er ligt een nieuwe norm voor, waarbij iedere lidstaat jaarlijks 3,5% van het bbp zal besteden aan defensie en 1,5% aan bredere defensie-gerelateerde investeringen in weerbaarheid en infrastructuur. Die percentages heeft het gros van onze alliantie vele decennia niet gezien. En die percentages komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er is daarvoor gekeken wat er nodig is om de bedreigingen van vandaag en morgen het hoofd te kunnen bieden.
Maar in deze onrustige wereld, en met een Amerikaanse blik die meer en meer verschuift naar de Indo-Pacific, is het niet minder dan pure noodzaak dat wij een flink been bijtrekken. Vrede en veiligheid zijn niet gratis. Europa moet meer verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen veiligheid. En we moeten de financiële lasten en de militaire taken binnen de NAVO gelijkwaardiger verdelen.
Ik ben blij dat de Kamer die inzet breed steunt, het is belangrijk dat Nederland dit politieke commitment volmondig kan afgeven. Daarbij is het wel zaak dat we de gigantische bedragen die we gaan vrijmaken ook kúnnen uitgeven. We hebben niets aan geld dat op bankrekeningen blijft staan of aan orders die onderaan wachtlijsten blijven hangen. De transatlantische en Europese defensie-industrie hebben een stevige impuls nodig, fabrieken moeten meer en sneller gaan produceren. Dat is het tweede speerpunt van deze top, waar mijn collega’s zo meer over zullen vertellen.
Dit alles uiteraard tegen de achtergrond van onverminderde steun aan Oekraïne. Wij blijven toegewijd aan hun toekomst, die nauw verbonden is met onze eigen vrede en veiligheid. En ik zie ernaar uit om president Zelensky in Den Haag te ontmoeten. Kortom, met deze top willen we een aantal cruciale stappen zetten voor onze transatlantische samenwerking en veiligheid. Het is van groot belang dat de NAVO zich presenteert als vastberaden en eensgezind verbond en op de top een collectief gedragen eindresultaat neerzet. Nederland blijft zich daar de komende week hard voor inzetten. Want uiteindelijk is dat ons belangrijkste wapen: eenheid.