28 januari Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Onder meer over de aanpak van het coronavirus en de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne.

Minister-president Rutte:

Goeiemiddag. Een paar dingen van mijn kant ter inleiding. We hebben onder andere, uiteraard ook vandaag weer gesproken over corona in het kabinet. En ook teruggeblikt op het Kamerdebat van afgelopen woensdag. Precies, even checken of jullie het wisten. We hebben natuurlijk afgelopen dinsdag een fors aantal versoepelingen kunnen aankondigen. Waaronder de cultuursector, de horecasector. Ik denk dat op zich goed nieuws is dat daar weer meer kan. Maar ook wat betreft de sportcompetities en publiek bij sport. In het Kamerdebat proefde je ook wel een voorzichtig optimisme denk ik. Maar ook spanning over hoe de pandemie zich nu verder ontwikkelt. En natuurlijk, ook als kabinet voelen wij dezelfde spanning, dat is overduidelijk. We hebben een grote stap gezet om het land weer verder van het slot te halen en tegelijkertijd is het aantal besmettingen nog steeds heel hoog. Het OMT zegt dat het onder voorwaarden acceptabel is, verantwoord is om te versoepelen. En we gaan natuurlijk ook wat verder dan het OMT-advies. En ook zoals Ernst Kuipers dat eigenlijk dinsdag zei in de persconferentie maar woensdag in het debat: nog langer met de maatregelen doorgaan, aan de voorzichtige kant blijven, zou ook heel beschadigend zijn. Niet alleen voor de economie, maar natuurlijk ook voor het sociale welbevinden van Nederland. Dus we nemen een, we denken, acceptabel maar wel echt een risico. En daarom nog een keer van mijn kant: laten we met z’n allen, met 17 miljoen mensen, ervoor zorgen dat we ons zo goed mogelijk overal aan houden. En ook de sectoren, alles wat zij hebben gedaan in de afgelopen maanden, en trouwens ook bij de eerdere lockdowns aan fieldlabs en onderzoeken en ervaringen om zo veilig mogelijk te werken, laten we ervoor zorgen dat al die ervaringen ook worden toegepast. Zodat we met deze verruimingen het aantal besmettingen zo laag mogelijk kunnen houden. En daarmee ook kunnen voorkomen dat de situatie in de ziekenhuizen ingewikkeld wordt, zo ingewikkeld dat je misschien weer moeilijke maatregelen moet nemen. En tegelijkertijd hoop je zelf dat het mogelijk is, staat nu voor zes weken, met een weegmoment over drie weken, om te kijken wat er dan weer wel mogelijk is. Dan is natuurlijk ook de grote vraag, ook in het Kamerdebat, over de verdere toekomst. Niet alleen deze winter, maar ook laten we zeggen de rest van het jaar. Daar hebben we vandaag een eerste discussie over gehad in het kabinet. Dat komt terug. En de Kamer is beloofd om op dit punt met een uitgebreide brief te komen. Dus dat is nog niet klaar. Dat doen we in een aantal stappen. En we zijn nog binnen de daartoe aangegeven tijdshorizon. Dan het tweede tot slot van mijn kant bij het inleidend statement. Rusland, Oekraïne. Ook daar vandaag over gesproken. Over de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Het kabinet blijft bezorgd en we blijven ons inzetten voor dialoog en de-escalatie. Ik denk dat de bijeenkomst in Parijs van woensdag in het zogenaamde Normandië-format, Dus Rusland, Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, op het niveau van de NSA’s, dat dat op zichzelf laten we zeggen een bemoedigend beeld gaf. Maar dat zijn ook maar weer eerste signalen die we hebben. Tegelijkertijd is de boodschap aan Moskou vanuit de NAVO, vanuit de Europese Unie helder. Namelijk dat mocht het toch komen tot verdere agressie dan zal dat serieuze consequenties hebben. Daarin zijn we zowel binnen de Europese Unie als ook trans-Atlantisch het met elkaar eens. Ook het Verenigd Koninkrijk is daarna op aangesloten. Wopke Hoekstra en Kajsa Ollongren staan ook in nauw contact met hun collega’s. Er wordt heel veel vergaderd. Vanmiddag is Hoekstra in Parijs. Gisteren was ik in Slowakije, gesproken met Eduard Heger, de recent aangetreden premier. Ook één van de landen die grenst aan Oekraïne. En aanstaande maandag heb ik ook een aantal overleggen, onder andere met Stoltenberg en Boris Johnson over de situatie en dan zoals eerder aangekondigd gaan Hoekstra en ik naar Kiev dinsdag. Onder andere met Zelensky, de president, parten. En op de terugreis reizen we via Moldavië. Dat is ook een wat langer staand bezoek, overigens net zoals het bezoek aan Oekraïne. Dat was ook een langer geleden gepland, los van de spanningen die er nu zijn. En in Moldavië zal ik met de president en premier praten. Zullen wij, Hoekstra en ik, met de president en premier parten. Onder meer over onze economische samenwerking, energie, versterking van de rechtstaat. Maar vanzelfsprekend inmiddels ook over de opgelopen spanningen tussen Oekraïne en Rusland.