Fors minder ov-boetes voor studenten

Studenten lopen minder snel tegen een boete aan wegens het te laat stopzetten van het reisproduct op hun ov-kaart. Werd er in de eerste maanden van 2018 nog voor 13,2 miljoen euro aan boetes opgelegd, in diezelfde periode van dit jaar is dat aantal geslonken tot 4,1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van DUO. Om het aantal boetes te laten dalen kondigde het ministerie van OCW eind 2017 een set maatregelen aan die nu resultaat opleveren.  

Minister Van Engelshoven: “Aan het einde van de studententijd komt er veel op studenten af. Daardoor schoot het op tijd stopzetten van het reisproduct op de ov-kaart er geregeld bij in, of hadden zij simpelweg niet op hun netvlies wanneer precies zij dat moesten doen. Samen met  DUO en de vervoerders konden we maatregelen doorvoeren waardoor we ervoor zorgen dat minder studenten een boete in de bus krijgen. De belangrijkste maatregel is dat studenten geen boete meer krijgen als ze niet met hun reisproduct blijven reizen. De verwachting is dat deze daling in het aantal boetes zal doorzetten, een mooi resultaat.’’

Betere communicatie

Het terugdringen van de boetes  is onder andere  bereikt met meer mails en brieven aan studenten om ze te waarschuwen dat ze hun studenten-ov op tijd bij een ophaalautomaat moeten stopzetten. Verder zijn er filmpjes met uitleg gemaakt en is er aandacht op sociale media.

Soepeler afbouw

(Oud-)studenten - die niet reizen met het product dat ze stop hadden moeten zetten – krijgen  geen boetes meer opgelegd. En als ze er wel mee reizen, betalen ze de eerste maand een lagere boete. Studenten krijgen 10 kalenderdagen (dat waren  5 werkdagen) om hun studenten-ov te beëindigen.

Blacklist

Later dit jaar staan nog maatregelen gepland voor het vaker kunnen stopzetten van studentenreisproducten bij het inchecken (via een blacklist van de vervoersbedrijven). Daardoor zullen nog minder studenten tegen een ov-boete aanlopen.