Nederland en Verenigde Arabische Emiraten verstevigen economische samenwerking

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) richten een gezamenlijke commissie op om de economische samenwerking verder te versterken. Minister De Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en minister Al Zeyoudi (Buitenlandse Handel) van de Emiraten ondertekenden dinsdag een overeenkomst hierover in het Nederlands paviljoen op de Expo 2020 Dubai. De gezamenlijke economische commissie, onder leiding van de betrokken ministers, komt elke 2 jaar bijeen, samen met vertegenwoordigers van bedrijven, kennisinstellingen en overheden uit beide landen.

Vergroot afbeelding
Minister De Bruijn en minister Al Zeyoudi

Veel zakelijke kansen

De VAE zijn binnen de Golfregio de grootste exportbestemming van Nederlandse goederen. Ook zijn er in het land meer dan 350 Nederlandse bedrijven gevestigd die voornamelijk actief zijn in de sectoren water, energie, voedsel en infrastructuur.

De Bruijn: “Als overheid ondersteunen wij Nederlandse bedrijven graag in het verzilveren van de zakelijke kansen in de VAE. In het land en de bredere Golfregio is er veel behoefte aan duurzame oplossingen voor watertekorten, de transitie naar duurzame energie en voedselschaarste. Dat zijn precies de gebieden waar Nederland goed in is. De economische samenwerking met de VAE is al sterk: met deze commissie zetten wij een extra stap in het positioneren van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in het land. Bijvoorbeeld door te bespreken hoe we wederzijdse investeringen in onze economieën aan kunnen trekken.”

Bedrijfsleven verwelkomt overeenkomst

Het bedrijfsleven onderstreept het belang van de overeenkomst voor de economische betrekkingen met de VAE. Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW: “Nederland en de VAE kennen een langdurige handelsrelatie. Zo zijn de VAE de grootste handelspartner voor ons land in de regio. Het is daarom belangrijk dat we onze economische banden verder verbreden en verdiepen. Het Nederlands bedrijfsleven verwelkomt daarom deze nieuwe overeenkomst. Ons land kan met zijn unieke expertise op het gebied van water, energie en voedsel een cruciale rol spelen bij het oplossen van een aantal van de problemen waarmee de VAE momenteel worden geconfronteerd. Maar de impact is groter. Door samen te werken, kunnen bedrijven uit beide landen ook bijdragen aan de grote mondiale vraagstukken van vandaag.”

Expo en handelsmissie

Minister De Bruijn is dinsdag en woensdag in Dubai. Hij begeleidt Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens hun bezoek aan Expo 2020 Dubai, de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. De Bruijn leidt gelijktijdig samen met zakelijk missieleider Ingrid Thijssen een handelsmissie naar de Expo en de VAE. Vijftig bedrijven uit Nederland nemen hieraan deel. Ze zijn actief in de sectoren water, duurzame energie, voedsel, stedelijke inrichting of logistiek.

De handelsmissie staat in het teken van duurzame stedelijke ontwikkeling.

Op de nationale dag op 3 november opent de Koning officieel het Nederlandse paviljoen op de Expo.