Driekwart van de Nederlanders herkent NL-Alert door testbericht

Driekwart van de Nederlanders (74%) die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht ontvingen, herkent hierdoor een NL-Alert bij een echte noodsituatie. Ook informeert meer dan de helft (56%) bij anderen of zij datzelfde testbericht hebben ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Om iédereen te laten ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen, zendt de overheid op maandag 6 december rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit.

Vergroot afbeelding
Beeld: Ministerie van Justitie en Veiligheid

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.

Twee keer per jaar

Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Zo weet je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. 7 op de 10 Nederlanders die afgelopen jaar het NL-Alert testbericht ontvingen gaven aan dit prettig te vinden. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Het eerste testbericht voor 2022 verzendt de overheid op maandag 13 juni 2022.

NL-Alert testbericht

NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Check je mobiel

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alerts op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Meer weten over NL-Alert? Kijk op nl-alert.nl.