Nederland ondersteunt Internationaal Strafhof in onderzoek Oekraïne

De wereld heeft de Russische inval in Oekraïne hard veroordeeld en harde economische sancties afgekondigd. Nederland steunt Oekraïne zowel op humanitair, economisch en militair terrein. Vluchtelingen worden opgevangen en krijgen onderdak en zorg.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid
Internationaal Strafhof in Den Haag.

Tegelijkertijd moeten de verantwoordelijken ter verantwoording worden geroepen. Nederland ondersteunt waar nodig het strafrechtelijk onderzoek dat het Internationaal Strafhof (ISH) doet naar oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Oekraïne.

“Dagelijks zien we de gruwelbeelden van kapotgebombardeerde huizen, scholen en ziekenhuizen. Mensen worden gedwongen alles achter te laten en te vluchten. De misdrijven die deze mensen wordt aangedaan, mogen niet onbestraft blijven.”

aldus minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius.

Vandaag sprak Yeşilgöz-Zegerius tijdens een internationale conferentie over de steun aan het ISH. Nederland heeft veel kennis en expertise opgedaan tijdens het onderzoek in Oekraïne na het neerschieten van MH-17. Yeşilgöz-Zegerius heeft toegezegd dat Nederlandse experts van het Openbaar Ministerie en de Politie waar mogelijk hun kennis en ervaring zullen delen. Ook zal nederland een financiële bijdrage leveren aan de onderzoeken van het ISH. Nederland ondersteunt samen met EU-voorzitter Frankrijk en andere lidstaten de hulp en bijdrage die Eurojust levert aan het ISH.