6 Nederlandse projecten aangemeld voor deelname IPCEI micro-elektronica

Nederland neemt deel aan 2 zogenoemde IPCEI’s, Important Project of Common European Interest, op het gebied van micro-elektronica (€ 230 miljoen) en cloudinfrastructuur (€ 70 miljoen). 6 Nederlandse projecten op het gebied van micro- en nano-elektronica zijn nu door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangemeld bij de Europese Commissie.

De 6 Nederlandse projecten hebben allemaal een strategische positie in de mondiale halfgeleiderketen van onderzoek, ontwikkeling, toelevering tot productie. Deze startups, mkb-toeleveranciers, grootbedrijven en kennisinstellingen dragen met hun plannen bij aan Nederlandse en Europese technologische ontwikkelingen. Het gaat om deze 6 projecten: radar- en 6G-technologie (beiden NXP), realiseren van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleider productie (ASML en Nearfield Instruments), ontwikkelingen voor innovaties in het testen van halfgeleiders (Thermo Fisher), geïntegreerde fotonica oplossingen (SMART Photonics).

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Nederland zet zich in EU-verband in om ons bedrijfsleven concurrerend en innovatief toonaangevend te houden. Met behoud van een open economie kunnen we actiever werk maken van het behouden van kennis, het bewaken van een gelijk speelveld en innovaties. Daar hoort, in een wereldwijd concurrerende economie, ook een andere rol van Nederlandse overheid bij. Daarom ondersteunen we financieel Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die meedoen aan strategische Europese innovatiesamenwerking.”

Ondersteuning voor innovatie met nieuwe micro-, nano-elektronica en software

Nederland neemt deel aan IPCEI ME2, gericht op het versterken van de productieketen en het behouden van het concurrentievoordeel van de innovatieve Europese techindustrie. Hiermee wordt Nederlandse startups, mkb-toeleveranciers en grootbedrijf toegang gegarandeerd tot de nieuwste micro en nano-elektronica en software.

De Nederlandse deelnemers aan het 2e samenwerkingsverband, IPCEI CIS, worden later bekend gemaakt. Dit heeft tot doel om Europese cloudinfrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan.

Alle projecten die een EU-lidstaat zoals Nederland indient, moeten eerst door de Europese Commissie worden beoordeeld en goedgekeurd. Dit bepaalt welke projecten uiteindelijk wel of niet door Nederland financieel kunnen worden ondersteund.