Extra Nederlandse steun aan Internationaal Strafhof

Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius zal vandaag extra steun toezeggen aan het Internationaal Strafhof (ICC). Het ICC is vorig jaar gestart met het onderzoek naar oorlogsmisdrijven gepleegd tijdens de oorlog in Oekraïne.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Justitie en Veiligheid
Minister Yeşilgöz-Zegerius en Britse Minister van Justitie Dominic Raab.

Naast de eerder door Nederland toegezegde € 2 miljoen, komt daar nog eens € 1 miljoen bij. € 0,5 miljoen voor het ondersteunen van slachtoffers en getuigen van onder andere seksueel en gender gerelateerd geweld en geweld tegen kinderen en € 0,5 miljoen euro voor het fonds van het ICC dat ingezet wordt om capaciteit en kennis van andere landen te kunnen inzetten.

Daarnaast zal Yeşilgöz-Zegerius de eerder gedane toezegging herhalen dat ook komend jaar Nederlandse teams onder de vlag van het ICC naar Oekraïne zullen afreizen voor forensisch onderzoek ter plaatse. Deze teams bestaan uit forensische, digitale en tactische rechercheurs van de marechaussee, aangevuld met experts van andere defensieonderdelen. 

Vandaag organiseert Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk een internationale conferentie in Londen waar met justitieministers uit meer dan 30 landen gesproken wordt over het vervolgen van oorlogsmisdrijven in Oekraïne.

Yeşilgöz-Zegerius hoopt op een succesvolle conferentie:

“Als internationale gemeenschap moeten we de verantwoordelijkheid nemen ervoor te zorgen dat de daders van de misdrijven begaan tijdens de oorlog in Oekraïne worden vervolgd. Samen moeten we zorgen dat bewijs wordt veilig gesteld, getuigen worden gehoord maar ook traumahulp aan slachtoffers wordt gegeven. Het Oekraïense ​​volk heeft meer dan eens laten zien hoe sterk ze zijn; gehard maar nooit gebroken. Ze verdienen onze steun in het krijgen van gerechtigheid.”