Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - Maart

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden via duurzamezorg@minvws.nl. De redactie maakt een selectie. 

Voorwoord door Victor Stöcker, programmamanager Duurzame Zorg

Beste allemaal,

In deze bijzondere tijd waarin alle aandacht uit gaat naar de bestrijding van het COVID-19 virus en de kracht die door (zorg)professionals en hun dierbaren wordt opgebracht om klaar te staan is het misschien onrealistisch om na te denken over onze ambities verwoord in de Green Deal. Toch is het belang­rijk om naar de toekomst te blijven kijken want deze situatie gaat voorbij. Die hoop mogen en moeten we houden.

Met de Green Deal ambities streven we een gezondere aarde na. En daar kunnen we met elkaar aan blijven werken, elkaar inspireren en stimuleren. Dat beoogt deze nieuwsbrief ook. Met de voorbeelden die worden genoemd, de kansen die worden onderkend en met alles wat we nog niet weten en wordt onderzocht. We komen niet bij elkaar, bijeenkomsten en symposia zijn afgezegd en toch zullen we niet stilstaan.

In deze onzekere en turbulente tijd is het belangrijk om ook waar het kan onze aandacht te geven aan vraagstukken die mede bepalend zijn voor onze toekomst en die van onze kinderen. De flexi­biliteit en de inventiviteit die nu in deze turbulente tijd worden opgebracht geeft hoop voor de toekomst. Voor nu een groot applaus voor allen die in deze tijd hun rol blijven vervullen en zorgen voor ons allen in ziekenhuizen, in zorginstellingen en in de wijk. Zorg goed voor elkaar en jezelf.

Victor Stöcker,
Programmamanager Duurzame Zorg

Webinar: Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed

Meer leren over verduurzaming van maatschappelijk vastgoed? Vanmiddag (26 maart 2020) organiseren RVO en Duurzaam Gebouwd een Webinar over dit onderwerp. De Webinar start om 15:00 en duurt een uur. Er komen meerdere onderwerpen en sprekers aan bod. Zo worden de sectorale en portefeuille routekaarten besproken, en wordt ingegaan op twee praktijkvoorbeelden. Meer informatie en aanmelden.

Interactief platform Energieslag over energietransitie in de gebouwde omgeving

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie in de gebouwde omgeving? Neem eens een kijkje op het platform Energieslag, van de RVO. Energieslag faciliteert de dialoog, specifiek voor het delen van kennis, ervaringen en ontwikkelingen over de Energietransitie in de gebouwde omgeving. Dit interactieve platform is bedoeld voor professionals in de gebouwde omgeving die duurzaam (willen) handelen. Blijf met Energieslag op de hoogte van ontwikkelingen, praktijkervaringen en evenementen en stel je vragen of discussieer mee over specifieke onderwerpen.

Terugblik workshops NEVI: aan de slag met inkoop voor een duurzame zorgsector

Maatschappelijk Verantwoord inkopen, Klimaatneutraal- en Circulair inkopen. Dat waren de thema’s waar 250 professionals uit de zorgsector zich in de maanden november, december en januari in onderdompelden. In samenwerking met het Ministerie van VWS organiseerde Nevi workshops, met als doel de zorgsector bewust te maken van de impact die zij via inkoop kunnen leveren aan duurzaamheid. Tijdens de sessies werden tools en handvatten aangereikt en werd gestimuleerd tot actie. Lees meer en bekijk de video’s.

Logo NEVI Zorg
Beeld: ©NEVI Zorg

Bijeenkomsten Green Deal Duurzame Zorg

De Green Deal Duurzame Zorg heeft meer dan 200 partners. Met elkaar proberen we de zorgsector te verduurzamen. De afgelopen tijd zijn voorbereidingen getroffen voor een netwerksessie op 14 mei 2020. Het doel van deze sessie was om ontmoeting en samenwerking tussen de partners te stimuleren en nieuwe partners te verwelkomen. In verband met de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus kan deze sessie helaas niet doorgaan. Ondertussen wordt achter de schermen ook al hard gewerkt aan het jaarlijkse congres Duurzame Zorg in het najaar. Dit jaar zal het congres op 1 oktober plaatsvinden. U bent van harte uitgenodigd om deze dag bij te wonen. Reserveer de datum vast in uw agenda! Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Zorghuis De Wiken winnaar energiestrijd zorghuizen

De jaarlijkse energiestrijd, waarbij zorghuizen hun best doen om zoveel mogelijk energie te besparen, zit er weer op. De winnaar is zorghuis De Wiken (Drachten) van zorgorganisatie ZuidOostZorg. Gefeliciteerd! Zij hebben gedurende drie wintermaanden gemiddeld 18,3% minder energie verbruikt. Daarmee bespaarden ze meer dan €3.100. Lees meer

Beeld: Urgenda

Voorjaarsconferentie NEN afgelast

De voorjaarsconferentie van NEN is afgelast vanwege het coronavirus. De doelstellingen van de conferentie en de daarbij gekozen opzet lenen zich niet goed voor een virtuele setting. We denken na over een ander moment of een andere vorm om toch met u het gesprek over Circulaire Economie in de diverse sectoren te kunnen voeren. Heeft u zich niet aangemeld voor de conferentie, maar bent u wel geïnteresseerd in het onderwerp circulaire economie en wilt u op de hoogte gehouden worden van een eventuele nieuwe invulling voor de conferentie? Stuur dan een mail naar zorg&welzijn@nen.nl.

’s Heerenloo kiest voor groene energie uit Nederland

’s Heeren Loo neemt voortaan 42 procent van de energiebehoefte van een van zijn woonzorgparken rechtstreeks af bij Solarpark Galecop, producent van duurzame energie. Daarmee schakelen beide partijen de traditionele energiebedrijven als tussenschakel uit. ’s Heeren Loo is daarmee goedkoper uit voor zijn energie, terwijl Solarpark Galecop een hogere prijs krijgt voor zijn zonne-energie. Lees meer

Jessica Leseman vertelt over ontwikkelingen project 'Groene OK'

Sinds oktober 2019 werkt Jessica Leseman als projectleider vanuit VWS voor een bijzondere opdrachtgever: het Radboudumc in Nijmegen. Een ziekenhuis dat al jaren duurzaamheid ingebed heeft in de organisatie, waar duurzaamheid structureel onderdeel is van de werkprocessen en waar het beleid gedragen wordt door de raad van bestuur. In deze blog vertelt ze over haar werkzaamheden.

Mijn opdracht gaat over de ‘Groene OK', één van de duurzaamheidsprojecten binnen het Radboudumc. Sinds een paar jaar is er een werkgroep actief binnen de OK. Deze werkgroep richt zich op vier onderwerpen:

•          Gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers

•          Milieubelasting

•          Circulair werken

•          Meten van resultaten

Zo werken ze bijvoorbeeld aan energiereductie, hergebruik van apparatuur (refurbishing), duurzame OK-kleding en minder gebruik van dampvormige anesthetica. 

Mijn werkzaamheden bestaan uit drie opdrachten. Ik begon met een interne evaluatie op basis van de thema’s waar de werkgroep mee bezig is. Dit gaf meer inzicht in de stand van zaken en een mooi overzicht van de verschillende thema’s. De uitkomsten kan ik goed gebruiken in mijn tweede opdracht: het bespreken van het onderwerp ‘duurzaamheid op de OK’ met werkgroepen (of werkgroepen in oprichting) in Nederlandse ziekenhuizen. En dat zijn er veel! Doordat we regelmatig te vinden zijn op congressen en symposia over dit onderwerp, weten ziekenhuizen me te vinden en word ik uitgenodigd om iets te vertellen over het Radboudumc en hoe ze daar op de OK omgaan met duurzaamheid. Op die manier kan ik werkgroepen verder helpen met hun inrichting en uitvoering van processen die duurzaamheid versnellen op de OK. Zo brengen we duurzaamheid steeds breder op de kaart! 

Het laatste onderdeel van mijn opdracht is niet de minste. Met een groepje individuele medische specialisten en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde ben ik bezig met het opzetten van een landelijk netwerk ‘Groene OK’. Het doel van dit landelijk netwerk is het versnellen van de verduurzaming van zorgprocessen op de OK’s in Nederland.

Een gezamenlijke inspanning van partijen is noodzakelijk om die versnelling voortvarend aan te pakken. Dit gaan we doen door ons te verbinden aan de doelen van de Green Deal. Partijen die we nu gevraagd hebben om mee te doen zijn alle medisch wetenschappelijke verenigingen waarvan de achterban (deels) werkzaam is op de OK. Denk, naast chirurgen, aan orthopeden, gynaecologen, anesthesisten, oogartsen, KNO-artsen etc. etc. Wat we graag willen met dit landelijk netwerk is structureel (4x per jaar) bij elkaar komen om:

•          Informatie uit te wisselen rondom duurzaamheid op de OK

•          Samen te werken op initiatieven rondom duurzaamheid op de OK

•          Met elkaar bijdragen aan de doelen uit de Green Deal: vertalen naar de OK

•          Krachten bundelen richting andere partijen zoals afvalverwerkers, farmaceuten, fabrikanten medische hulpmiddelen

•          Draagvlak vergroten binnen besturen van ziekenhuizen e.v.

•          Benchmarking tussen ziekenhuizen ohgv duurzaamheid

•          Landelijke bewustwording op dit onderwerp vergroten

Ook denken we na over het opzetten van een website en het organiseren van regiosessies voor lokale ziekenhuizen om informatie over duurzaamheid in de OK uit te wisselen. Ik merk dat hier veel behoefte aan is. Het is ontzettend leuk om met deze opdracht bezig te zijn omdat zo actueel is en er veel energie in zit bij veel partijen. Dat ik daar vanuit VWS mijn steentje aan bij kan dragen is heel mooi.