Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - mei 2021

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen rondom duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. Deze regiegroep bestaat uit bestuurders en experts van verschillende overkoepelende organisaties uit de zorg. Zij ondersteunen zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de Green Deal-doelen te bereiken.

Voorwoord Susanne Bentvelsen: Vele druppels vormen samen een oceaan!

Susanne Bentvelsen is lid van de Raad van Bestuur van Aveleijn, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Daarnaast is zij lid van de Maatschappelijke Adviesraad van Staatsbosbeheer en lid van de Raad van Toezicht van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk.

Graag laat ik jullie kennis maken met Ruben. Ruben heeft een laag verstandelijk niveau en een forse stoornis in het autistisch spectrum. En hij is dol op tuinieren. Elke dag schoffelt hij, in diepe concentratie, dezelfde vierkante meter in de tuin bij ons kantoor. Elke dag, dezelfde vierkante meter. En dan is daar Merel. Zij heeft een verstandelijke beperking en is vanwege haar spasmen aan een rolstoel gebonden. Sinds kort eet zij zelfstandig met een aangepaste lepel. De begeleiding heeft hier samen met haar twee jaar hard aan gewerkt. Het opent een nieuwe wereld voor haar, waarin zij zelfstandig mee kan doen aan de rituelen op haar woongroep. Onze cliënten zijn kwetsbaar, maar ook sterk en volhardend in het bereiken van hun doelen, waarbij kleine stapjes een enorme impact kunnen hebben.

Aveleijn streeft naar een leven vol betekenis voor mensen met een verstandelijke beperking. Een volwaardig leven in een inclusieve maatschappij, waarin onze cliënten volop meedoen en zichtbaar zijn. Wij hebben ons aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg omdat wij het onze opdracht vinden om de balans tussen mens en natuur te herstellen en een duurzame, inclusieve wereld mogelijk te maken. Zo dragen wij ook bij aan de Sustainable Development Goals die wereldwijd zijn afgesproken.

Uiteraard zetten we in op verduurzaming van ons vastgoed, we werken aan verschillende duurzaamheidsprojecten rondom scheiding van afval, beperking van het gebruik van energie, gezonde en duurzame voeding en het zorgdragen voor een duurzame leefomgeving. Trots zijn we op ons bewustmakingsprogramma, waarbij we ons richten op kennis over duurzaamheid en gedragsverandering bij alle betrokkenen bij onze organisatie. Mike is hiervoor een echte ambassadeur. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en is een enthousiaste ‘trashpacker’. Het thema duurzaamheid ligt hem na aan hart. Hij vindt het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame wereld. Daarom werkt hij bij een biologische boerderij, gaat hij altijd op de fiets en ruimt hij afval op. Met zijn kijk op de wereld inspireert hij ons.

De uitdaging die voor ons ligt is groot. De klimaatcrisis die zich voltrekt, is soms moeilijk te bevatten. Resultaten van individuele inspanningen zijn niet direct zichtbaar in het grote geheel. Dit kan mensen ontmoedigen om aan de slag te gaan. Bij Aveleijn weten we als geen ander dat je met geduld, aandacht en vele kleine stappen grootse resultaten kunt bereiken. En dat het belangrijk is dat iedereen mee doet. Samen werken aan de pijlers van de Green Deal geeft energie en leidt tot actie. Daarom ben ik in volle overtuiging ambassadeur voor de Green Deal Duurzame Zorg. Want alle druppels samen vormen een oceaan!

Ik wens jullie veel leesplezier met de Nieuwsbrief Duurzame Zorg

Susanne Bentvelsen
Lid Raad van Bestuur Aveleijn

Susanne Bentvelsen
Beeld: ©Aveleijn

Hoe krijg ik mijn zorgorganisatie in beweging?

Steeds meer zorgorganisaties stimuleren hun patiënten, bezoekers en medewerkers om de auto te vervangen door een duurzamere en gezondere keuze. Bijna dertig procent (!) van de CO2-uitstoot van zorgorganisaties komt door het vervoer met de auto. Dus is een ritje op de fiets of met het OV is niet alleen goed voor het klimaat, maar vaak ook gezonder én goedkoper. 

Green Deal Duurzame Zorg organiseert op donderdag 3 juni tussen 16-17.00 een webinar rondom de vraag “hoe krijg ik mijn zorgorganisatie in beweging?”


Sprekers: 

•    Huisarts en senior wetenschappelijk medewerker Iris Wichers van het Nederlands Huisartsen Genootschap over duurzame mobiliteit in de huisartspraktijk. Iris is betrokken bij de ontwikkeling van een e-draaiboek voor een groene huisartspraktijk. 
•    Celine den Boef van het Universitair Medisch Centrum Groningen hoe duurzame bereikbaarheid werd uitgerold binnen haar ziekenhuis. Celine is projectmedewerker ‘UMCG Bereikbaar’ en ‘Duurzaam UMCG’.
•    Horen we ervaringen met  het duurzame mobiliteitsproces van Amarant, door Janneke van de Laak, projectmanager duurzaamheid en bouwkundig manager. Amarant levert zorg op 400 locaties aan cliënten met een beperking.

Meld je hier aan! Deelname is gratis.

Medisch textiel: hergebruik of wegwerp?

Jassen, mondkapjes en ander medisch textiel zijn er om behandelaar en patient te beschermen. Vaak worden ze maar een keer gebruikt, of zelfs alleen geopend klaargelegd. Daarna verdwijnt alles in het afval. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om slimmer en groener om te gaan met medisch textiel. Health Care Without Harm bekeek de voor- en nadelen van hergebruik. Zo wijzen een aantal studies bijvoorbeeld uit dat wegwerpmiddelen niet per se een groot effect hebben op de hygiëne. 

Lees meer:

Green Deal: nieuwe ondertekenaars

Ook de afgelopen maand mochten we weer twee nieuwe ondertekenaars verwelkomen.
 

  • Zorgorganisatie Groenhuysen hoopt in 2022 het bronzen certificaat van de milieuthermometer te behalen voor twee zorglocaties. De organisatie zet zich in voor een fietsplan, duurzame bedrijfskleding en nog veel meer.
  • Zorgorganisatie Land van Horne zet zich in voor het beter scheiden van afval, voorkomen van voedselverspilling en een lager energiegebruik. Milieu- en energiecoördinator Inge Smolenaers: ‘We zien het als volgende logische stap om ons ook bezig te houden met duurzaamheid'.

Duurzaamheid: van moeten naar willen

Hans Groenendijk is bestuurder bij Woonzorggroep Samen en lid van de Kerngroep Wonen en Zorg bij ActiZ. Hij is al jaren bevlogen rondom het onderwerp duurzaamheid. In mei 2021 neemt hij afscheid als bestuurder. Hij blikt terug op de stappen die hij de afgelopen jaren heeft ondernomen in zijn eigen zorgorganisatie én voor ActiZ op het thema duurzaamheid.

‘Meer dan 10 jaar geleden begonnen we met het bouwen van een nieuwe locatie, De Elshof in Anna Paulowna. Het was destijds de bouwcoördinator die mij heeft overtuigd van het belang van duurzaamheid’, vertelt Groenendijk met een glimlach. ‘Het was de start van mijn professionele interesse voor het thema. De Elshof – een locatie met kleinschalig wonen voor ouderen met dementie – opende uiteindelijk in 2014 de deuren, daarmee had woonzorggroep Samen haar eerst duurzame locatie. Gasloos, veel zonnepanelen en goede isolatie.’

Lees meer: Hans Groenendijk over duurzaamheid: van moeten naar willen | Actiz

Hans Groenendijk van ActiZ
Beeld: ©ActiZ

Doe mee met het Duurzaamste Zorgidee

Ben of ken jij een zorgprofessional met een goed idee of initiatief om de zorg duurzamer te maken? Doe dan mee aan de verkiezing Duurzaam Zorgidee 2021! De winnaars krijgen een prijs om hun idee uit te voeren of op te schalen.

Snoeihout zorgt voor schoner water

Snoeihout uit Almere gaat helpen bij het zuiveren van drinkwater. Medicijnresten in het afvalwater moeten bij de  rioolwaterzuivering vaak met een extra stap uit het water worden gehaald. Dat kan met bijvoorbeeld ozon of actieve poederkool. Na een aantal succesvolle proeven met poederkool bouwt het Hoogheemraadschap van Rijnland nu in Leiden de eerste poederkoolinstallatie van Nederland. De kool hiervoor komt van Nederlandse bodem: het wordt gemaakt van snoeihout uit Almere.

Lees meer 

Huisarts via het computerscherm

Door corona gebruikt de huisartsenzorg steeds meer de mogelijkheden van zorg op afstand. Zorgnetwerkorganisatie VitaValley stelde een dossier samen met ervaringen uit de praktijk, subsidiemogelijkheden en praktische tips voor huisartsen.

Lees meer DOSSIER: Digitale zorg in de huisartsenpraktijk | VitaValley

Agenda