Myrtle van der Wel is patholoog in opleiding en lid van de groene werkgroep van De Jonge Specialist (DJS). Dat is de organisatie voor arts-onderzoekers en voor basisartsen wel of niet in opleiding tot medisch specialist ('AIOS' en ÁNIOS'.) Op 1 oktober publiceren ze op De Jonge Specialist een handreiking voor zorgprofessionals die duurzamer willen werken.
Hoe ben je bij deze groene werkgroep betrokken geraakt?
Zoals veel mensen ben ik me in mijn privé-leven al lang bewust van het klimaatprobleem. Tijdens mijn werk in het ziekenhuis viel het me steeds meer op dat er binnen zorginstellingen nog maar weinig oog is voor duurzaam werken. En dat terwijl de zorgsector verantwoordelijk is voor 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot! Dat maakt het klimaatprobleem zeer actueel, ook voor ons als medisch professionals van de toekomst.
Ik wilde iets doen, maar dacht dat ik in een groep meer kon bereiken dan alleen, en heb daarom DJS benaderd. Toen kon ik bij de groene werkgroep aan de slag. Met onze groep willen we nu, maar ook als we straks uit de opleiding komen, duurzamer gaan werken. Daarom onderzoeken we hoe de zorg het milieu belast, wat je daaraan kunt doen en welke duurzame initiatieven er al zijn.
Hoe willen jullie de zorg vergroenen?
Met onze handreiking die 1 oktober uitkomt, willen we onze AIOS- en ANIOS-collega’s inspireren en motiveren om zelf duurzamer te gaan werken. Hiervoor hebben we eerst groene zorg-initiatieven door heel Nederland in kaart gebracht. Deze hebben we gebundeld en aangevuld met veel praktische tips om zelf aan de slag te gaan met groene geneeskunde. De handreiking is in eerste instantie bedoeld voor AIOS en ANIOS, maar is geschikt voor elke zorgprofessional die duurzamer wil gaan werken. Vanwege de praktische insteek kun je zó zelf aan de slag.
Net als bij de medisch-specialistische vervolgopleidingen gaan we hierbij uit van verschillende vaardigheidsniveaus. Op instapniveau kun je misschien eens een webinar over groene zorg bijwonen, of je eigen mok meenemen naar de koffieautomaat in plaats van een plastic wegwerpbekertje. Op het hoogste, ‘vakbekwame’ niveau start je misschien zelf een green team, of een groen inkoopproject. De handreiking heet: ‘De Jonge Specialist: Groen- groener –groenst’ en je kunt hem vanaf 1 oktober downloaden via DJS.nl.
Hoe zien jullie de toekomst voor je?
Vooralsnog zijn we druk bezig met de lancering van de handreiking. Wat we daarna precies gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. We zouden graag kijken hoe hij in de praktijk werkt. Ook zouden we ons verder willen inzetten voor het opnemen van duurzaamheid als thema in de medische vervolgopleidingen. Onze werkgroepleden hebben veel verschillende achtergronden. Ik ben aios Pathologie, maar er zitten ook aios anaesthesiologie, neurologie, revalidatiegeneeskunde, kindergeneeskunde, gynaecologie, geriatrie, sportgeneeskunde, arts-onderzoekers en een basisarts in onze groep. Het is erg leuk om binnen de werkgroep al die verschillende invalshoeken te hebben.
Wat zou je willen zeggen tegen andere mensen die de zorg willen vergroenen?
Het verduurzamen van de zorg kan een overweldigende taak lijken, helemaal als je nog in opleiding bent. Er zijn veel regels en protocollen en dus weinig ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. Maar iedereen die wil, kan iets doen en er kan binnen de regels meer dan je vaak denkt.
Begin bijvoorbeeld met kijken naar wat er al is aan groene initiatieven binnen jouw zorginstelling. Dat kan via intranet of via je milieucoördinator. Je kunt je dan aansluiten zonder zelf iets nieuws te hoeven opstarten. Als je wel helemaal zelf aan de slag wilt met een goed idee, zou ik een kleine club mensen verzamelen om dat mee te doen. Dat houdt het overzichtelijk en de lijntjes blijven kort. En het allerbelangrijkste: begin klein! Je hoeft geen groot project te hebben om tóch impact te maken en jouw werkplek een stukje groener.