Nieuwsbrief IBI nr. 109

Hierbij ontvangt u de honderd-en-negende nieuwsbrief Interbestuurlijke Informatie (IBI).

De nieuwsbrief IBI bestrijkt het brede terrein van financieel interbestuurlijke informatie.

Terugblik op de Regiodagen Gemeentefinanciën 2022 ‘Gemeenten in hun kracht’

Op 17, 18 en 19 mei jl. hebben de Regiodagen Gemeentefinanciën 2022 plaatsgevonden in respectievelijk Zwolle, ’s-Hertogenbosch en Utrecht. Fijn om na drie jaar weer als vanouds elkaar te kunnen ontmoeten en uw eigen keuzeprogramma te kunnen volgen. Dank voor uw aanwezigheid!

Op www.regiodagengemeentefinancien.nl vindt u de presentaties van verschillenden workshops, foto’s en aftermovie van de regiodagen gemeentefinanciën 2022, ’’Gemeenten in hun kracht’’. Voel je vrij om de foto’s te delen via je LinkedIn.

Graag nogmaals dank voor uw aanwezigheid op, dan wel medewerking aan de Regiodagen. Wij zien u graag terug in 2023!

Regiodagen 2022 - terugblik

Rechtmatigheidsverantwoording

Op 25 mei is het wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers in de Tweede Kamer behandeld, waarvan de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel van uitmaakt.

Op dinsdag 31 mei heeft de stemming plaatsgevonden en is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording. De vervolgstap is dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel zal behandelen. Tevens zal onderliggende regelgeving nog moeten worden aangepast.

Het heeft relatief lang geduurd voordat het wetsvoorstel kon worden behandeld en om de nodige vervolgstappen zorgvuldig te kunnen zetten, is besloten om de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording, in te laten gaan met ingang van het verslagjaar 2023. De jaarrekening voor het verslagjaar 2023 wordt in het kalenderjaar 2024 vastgesteld. Voor de waterschappen geldt een afwijkend invoeringsregime. De minister van BZK zal overleg voeren met de Unie van Waterschappen over een passende inwerkingtreding.

J&V: Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne

Op 3 juni jl. is de bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne in de Staatscourant gepubliceerd. Link: stcrt-2022-15021.pdf (officielebekendmakingen.nl)

De regeling voorziet in het verstrekken van een specifieke uitkering aan gemeenten voor het vergoeden van de kosten die zijn gemaakt ten behoeve van het realiseren en exploiteren van de opvang en verstrekkingen aan ontheemden uit Oekraïne in de Gemeentelijke Opvang Oekraïne (GOO) en de Particuliere Opvang Oekraïne (POO). Deze regeling ziet op de vergoeding van de kosten voor de eerste acute fase van drie tot zes maanden.

Meicirculaire 2022

Op 1 juni 2022 zijn de meicirculaires voor het gemeentefonds en provinciefonds gepubliceerd op de website van de rijksoverheid:

De circulaires geven een actueel beeld over de gemeente- en provinciefondsuitkeringen voor 2022. De circulaire bevat ook informatie over de gevolgen voor gemeenten van de invoering van het nieuwe verdeelmodel per 1 januari 2023. Daarnaast gaat de circulaire in op andere financiële onderwerpen die voor de gemeenten van belang zijn.

Begrotingsanalyse 2022

Recent is de begrotingsanalyse 2022 gepubliceerd. De begrotingsanalyse maakt het mogelijk een individuele gemeente te vergelijken met zichzelf, met een selectiegroep, met de soortgenoten (sociale structuur en centrumfunctie), met het gemiddelde van de gemeenten in de provincie en met de groottegroep. De analyse staat online en is  te vinden via deze link: https://kennisopenbaarbestuur.nl/thema/gemeentefonds/

Traject Contourennota

Om een stabielere financiering voor de medeoverheden te realiseren en hun autonomie te vergroten, wordt in de komende jaren een nieuwe financieringssystematiek voor gemeenten en provincies voor de periode na 2025 uitgewerkt, waarbij de mogelijkheid voor een groter eigen belastinggebied wordt betrokken. Het Kabinet is hierover met medeoverheden onder begeleiding van een onafhankelijk procesbegeleider in gesprek. Voor de zomer zal het Kabinet een contourennota richting de kamer sturen met bouwstenen voor een de nieuwe financieringssystematiek.

Traject aanpassing uitkeringsstelsel

Door de nadruk op rechtmatigheid is er sprake geweest van een grote toename van het aantal specifieke (geoormerkte) uitkeringen en een daling van het aantal (vrij besteedbare) decentralisatie uitkeringen. Een interdepartementale Taskforce uitkeringsstelsel werkt aan oplossingen binnen de grenzen van het bestaande uitkeringsstelsel en introduceert geen nieuwe uitkeringsvorm.

De oplossingen gaan uit van een andere wijze van toepassen van zowel de decentralisatie- als de specifieke uitkering en zullen uitmonden in een aanpassing van de Financiële-verhoudingswet.

De aangepaste Financiële-verhoudingswet zal naar verwachting in 2024 in het Staatsblad gepubliceerd kunnen worden.

Zolang kan er echter niet gewacht worden met een andere invulling geven aan bestaande uitkeringsvormen, want er moeten in de komende periode belangrijke beslissingen worden genomen over onder meer infrastructuur, klimaat en stikstof. Daarom zal zoveel mogelijk al in de geest gehandeld worden van hetgeen uit de uitwerking van de voorstellen voor aanpassingen van de Financiële-verhoudingswet naar voren komt.

Bij de uitwerking van de voorstellen van de taskforce zullen onder meer de vakdepartementen, VNG, IPO en de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants worden betrokken.

SiSa: Attendering levering Iv3 en SiSa uiterlijk 15 juli

Uiterlijk 15 juli 2022 dienen gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen, het Iv3 jaarverslag en de SiSa-verantwoording plausibel te hebben aangeleverd. Mocht uw organisatie in aanmerking komen dan heeft u hierover de jaarlijkse attenderingsbrief ontvangen. Aanlevering van de gegevens vindt plaats via het portaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij niet tijdige en/of niet plausibele aanlevering kan het maatregelenbeleid worden toegepast. Zie voor meer informatie over het maatregelenbeleid de Nota procedure verantwoordingsinformatie SiSa 2021.

SiSa: Eerste inzendingen verantwoordingsinformatie 2021

De leveringen zijn intussen in volle gang. Als blijk van waardering willen we benoemen dat de eerste proeflevering voor SiSa is gedaan door de gemeente Beverwijk en de eerste goedgekeurde levering is ontvangen van Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU).

Hartelijk dank voor de medewerking.

Iv3-aanleverdata: aanleveren in JSON

Uiterlijk 15 juli moeten alle aanleverende organisaties hun jaarrekeningdata over 2021 hebben aangeleverd. Voor gemeenten en provincies die Iv3-kwartaaldata aanleveren: uiterlijk 1 augustus moeten data over het tweede kwartaal van 2022 zijn aangeleverd.

Naast Excel is het ook mogelijk om de Iv3-data in JSON-format aan te leveren. In het eerste kwartaal hebben al negen aanleverende organisaties dit gedaan. In de toekomst zal aanleveren in Excel worden uitgefaseerd. Hier en hier kunt u meer lezen over aanleveren in JSON-format.

JSON aanlevering
Beeld: Frank Eckelmans (projectleider JSON vanuit CBS) overhandigt een bloemetje aan Astrid Vierra (gemeente Amsterdam) voor het als één van de allereerste gemeenten inzenden van de Iv3-data in JSON-format.

Interessant om te lezen

Raad Openbaar Bestuur (ROB): Essaybundel ‘Brede welvaart, grote opgaven’

De ROB heeft een essaybundel gepubliceerd over de bestuurlijke en financiële vraagstukken rond regionale verschillen in brede welvaart en regionale opgaven.

Deze essaybundel was gemaakt ter voorbereiding van het ROB evenement ‘De dag van de financiële verhoudingen’ die 21 april jl. plaatsvond. Voor de essaybundel heeft de ROB een aantal wetenschappers en deskundigen gevraagd in een essay hun licht te laten schijnen op diverse financiële vraagstukken, rond het thema regionale verschillen in brede welvaart en regionale opgaven.

Link: Brede welvaart, grote opgaven | Publicatie | Raad voor het Openbaar Bestuur (raadopenbaarbestuur.nl)