Nieuwsbrief Grensoverschrijdende Samenwerking

In het afgelopen jaar zijn we gewend geraakt aan videocalls, zoommeetings, webexen etcetera. Hoewel we elkaar minder in het echt zagen, hadden we misschien wel meer contact dan ooit, nu we er achter kwamen dat we niet altijd hoefden te reizen. Vanuit het programma Grensoverschrijdende Samenwerking hebben we ook (mee)gewerkt aan podcasts en webinars om kennis te delen via digitale kanalen. Nu we over gaan naar het (nieuwe) normaal, pakken we ook de traditie van een nieuwsbrief weer op om te delen wat er in Den Haag en de grensregio gebeurt op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Wilt u ook andere informeren over belangrijke resultaten of gebeurtenissen? Stuur uw bijdrage dan aan postbusGROS@minbzk.nl. We hopen u ten slotte ook weer snel ouderwets in het echt te kunnen ontmoeten tijdens een van de mooie evenementen die het komende half jaar nog op het programma staan!

Team GROS

Podcast 'Grensverhalen'

Grenzen en corona, twee woorden die sinds afgelopen jaar hand in hand gaan. Van de een op de andere dag was het er weer, de grens. Met alle gevolgen van dien. In de vierdelige podcastserie ‘Grensverhalen’ wordt de luisteraar meegenomen op een ontdekkingsreis langs de grensregio’s van Nederland. Een reis die laat zien hoe het is om te wonen, te werken en te leven aan, en soms óver de grens.

De podcastserie is te vinden op:

Spotify

Apple podcast

Google podcast

Logo podcast Grensverhalen

Definitieve aanwijzing NOVI-gebieden

Op 26 mei hebben acht gebieden definitief de status van NOVI-gebied (Nationale Omgevingsvisie) gekregen. Bij twee van deze gebieden is grensoverschrijdend samenwerking aan de orde: Zuid-Limburg en North Sea Port District (Gent-Terneuzen-Vlissingen). Partijen gaan een langjarig partnerschap aan om belangrijke gestapelde fysieke opgaven in de gebieden gezamenlijk aan te pakken. De aanwijzing tot NOVI-gebied is ook het startsein voor verdere uitwerking van de plannen van aanpak.

Voor meer informatie over NOVI-gebied Zuid-Limburg klik hier.

Voor meer informatie over NOVI-gebied North Sea Port District klik hier.

Grenstesten

Van 6 april tot 30 mei jl. was Nederland bestempeld als ‘hoogincidentiegebied’ door Duitsland. Dit predicaat hield strenge aanmeld- en testverplichtingen in die een grote impact hadden op het dagelijks leven van veel mensen die in de grensregio wonen. Het kabinet heeft daarom een gratis testvoorziening gecreëerd voor noodzakelijk grensverkeer naar Duitsland (zie de Kamerbrief Grenstesten van 30 april 2021).

Op 6 mei waren de eerste zeven testlocaties beschikbaar voor mensen die voor werk, onderwijs en zorg de grens met Duitsland over moesten. Dit aantal werd steeds meer uitgebreid en uiteindelijk waren er 56 testlocaties in het hele land aangesloten bij de zogenoemde ‘grenstesten.’ Per 30 mei is een einde gekomen aan grenstesten omdat Nederland geen hoogincidentiegebied meer was. Sinds 27 juni ziet Duitsland Nederland helemaal niet meer als risicogebied wat betekent dat er geen testen of vaccinatiebewijzen nodig zijn voor Nederlanders om naar Duitsland te gaan. Wel moeten Nederlanders zich uiteraard aan de lokaal geldende coronamaatregelen houden in Duitsland.


Overigens zijn zowel Duitsland als België inmiddels ook door Nederland op ‘geel’ gezet. Dit betekent dat het negatief reisadvies naar de buurlanden is komen te vervallen, en er ook geen quarantaineadvies of testplicht meer geldt voor grensverkeer vanuit deze landen naar Nederland.

KoersKaart

In het afgelopen jaar heeft gemeente Baarle-Nassau met verschillende samenwerkingspartners een instrument ontwikkeld om grensoverschrijdende samenwerking te versoepelen: de KoersKaart grensoverschrijdend samenwerken. Het is een stappenplan waarmee je met alle betrokkenen op een interactieve en visuele manier een inhoudelijk thema verkent op het vlak van grensoverschrijdende samenwerking. Op 14 april heeft staatssecretaris Knops de KoersKaart van Baarle-Nassau digitaal in ontvangst genomen.

Voor meer informatie, zie de website van gemeente Baarle-Nassau.

50-jarig bestaan AEBR

Dit jaar bestaat de AEBR (Association of European Border Regions) 50 jaar. Om dit te vieren zijn er een aantal evenementen gepland dit jaar die op 18 juni jl. officieel werden geopend door de president van de AEBR Karl Heinz Lambertz op Kasteel Anholt in Noordrijn-Westfalen. Vanaf 18 juni tot en met december 2021 zullen verscheidene rondetafelgesprekken worden georganiseerd met verscheidene stakeholders over hun ervaringen, de uitdagingen die ze tegenkomen en de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking. Het hoogtepunt van dit jubileumjaar zal het evenement in Arnhem zijn dat van 20 – 22 oktober 2021 plaatsvindt. Tijdens dit evenement zullen de grootste uitdagingen van grensregio’s worden besproken met een focus op de Green Deal.

Voor meer informatie zie de website van AEBR.

Nieuws uit de grensregio

Fotowedstijd ‘Jong op de Grens’

Heemkundekring Amalia van Solms in Baarle-Nassau streeft naar verjonging en heeft daarom in samenwerking met de gemeente en fotowedstrijd uitgeschreven ‘Jong op de Grens.’ Jongeren tussen de 8 en 18 jaar worden gevraagd om met een foto te laten zien hoe het is om dagelijks te leven, te sporten, naar school te gaan of te werken op of over de grens. Deze foto’s kunnen tot 15 september worden ingestuurd.

Voor meer informatie over de wedstrijd en aanmelding, klik hier.

Webinars Deltametropool

Op 10, 17 en 24 juni heeft Vereniging Deltametropool lunchwebinars georganiseerd met als thema grensoverschrijdend samenwerken. In deze webinars werd er met ervaringsdeskundigen in gesprek gegaan over woon- en arbeidsmarkten, goederen- en kennisstromen en natuur- en watersystemen. Deze webinars zijn terug te kijken via YouTube. Webinar één heeft als thema grenzeloos ruimte maken. Het tweede webinar gaat over grenzeloze mobiliteit en webinar drie sluit de reeks af met grenzeloos landschap.

Kick-off N4

Het netwerk N4 (Netwerk Nederlandse en NRW Niet politie gerelateerde crisisbeheersing) staat voor de borging en verdieping van de grensoverschrijdende samenwerking in crisisbeheersing tussen de verantwoordelijke partners uit NRW en de Nederlandse grensveiligheidsrisico’s. Tijdens de kick-off bijeenkomst op 16 september 2021 wordt gestart met de realisatie van een aantal uitdagingen waar de partners van het netwerk N4 voor staan.

Wunderline

Op 24 juni vond online de afsluitende bijeenkomst plaats van het Netwerk Ketenmobiliteit Wunderline. De bijeenkomst markeert het einde van de eerste netwerkperiode, met als slotstuk de overhandiging van het zogeheten Uitvoeringsprogramma: een overzicht van alle maatregelen aan de stations langs de Wunderline in Nederland en Duitsland.

Voor meer informatie, zie de website van Wunderline.

Digi+

Op 26 mei is de online leeromgeving Digi+ gelanceerd. Digi+ is een gratis digitale leeromgeving voor basisscholen in het Nederlands en Duits die aan beide kanten van de grens kan worden gebruikt. Met als huidige thema’s ‘graan’ en ‘voeding’, laat dit lesboekvervangende platform de leerlingen kennismaken met de Duitse taal en cultuur, terwijl ze inhoudelijke kennis over graan en voeding op doen. Scholen kunnen zich aanmelden via de website van Buur- en Streektaalonderwijs

Parlementaria

Kamerbrief Interreg

De Kamerbrief over de Verdeling Europese Interreg middelen, Rijkscofinanciering bij Interreg A, projectstimuleringsregeling Interreg B en Rijkscofinanciering bij EFRO is verzonden door demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Door het vervallen van het programma Twee Zeeën, zijn voor de overgebleven Interreg-A-programma’s, die gericht zijn op grensoverschrijdende samenwerking is, per saldo meer Europese middelen beschikbaar. Voor deze programma’s is een zelfde bedrag aan Rijkscofinanciering ter beschikking gesteld voor de periode 2021 – 2027 als voor de periode 2014 – 2020.

Bevolkingsdaling

In de Kamerbrief Evaluatie Actieplan Bevolkingsdaling en aandachtspunten voor regionaal beleid wordt teruggeblikt op Actieplan Bevolkingsdaling. Uit de evaluatie van het Actieplan komt naar voren dat de regio’s en provincies de inzet vanuit het Rijk waarderen, maar er moeten nog flinke stappen worden gemaakt.

Kabinetsreactie rapport Donner-Berx

De Kabinetsreactie resultaten Nederlands-Vlaamse bestuurlijke werkgroep grensbelemmeringen en grenseffecten in IAK een reactie op het rapport Niet aanpassen, maar afwijken, het verslag van de bestuurlijke werkgroep grensbelemmeringen. Het kabinet onderschrijft de conclusie van het rapport dat er voor grensbelemmeringen een afwijking van de wet- en regelgeving moet komen en geen aanpassing van de wetten en regels.

Groeien aan de grens

In de Kamerbrief Groeien aan de Grens wordt teruggeblikt op de afgelopen kabinetsperiode en vooruitgeblikt naar de komende periode.

Agenda

  • 16 september 2021                 | Kick-off bijeenkomst N4
  • 30 september 2021                 | Grenslandconferentie in Enschede
  • 20 – 22 oktober 2021           | AEBR Annual Event in Arnhem
  • 1 november 2021                    | Sluiting aanmeldingstermijn subsidie Onbegrensd