Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Meer tijd en aandacht voor ouderen door flinke toename personeel verpleeghuizen

Meer tijd en aandacht voor ouderen door flinke toename personeel verpleeghuizen

Het aantal medewerkers in de verpleeghuiszorg is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2017 en 2018 zijn er in totaal 18.500 mensen extra gaan werken in de verpleeghuiszorg, in 2019 verwachten verpleeghuizen dat nog eens 19.000 mensen extra worden aangenomen. Er is daardoor meer tijd en aandacht voor bewoners van verpleeghuizen, waardoor de kwaliteit van de zorg toeneemt. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ en een analyse van de kwaliteitsplannen voor 2019 door Zorgverzekeraars Nederland.

Meer tijd en aandacht voor ouderen door flinke toename personeel verpleeghuizen

Seks tegen de wil en seksuele intimidatie worden strafbaar

Seksueel overschrijdend gedrag is niet te tolereren. Om slachtoffers van onvrijwillige seks en seksuele intimidatie beter te beschermen, is minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) van plan om de wet uit te breiden. Vrouwen en mannen hebben nog dagelijks te maken met seksueel overschrijdend gedrag, waarvan de gevolgen vaak indringend zijn. Door nieuwe strafbaarstellingen voor ‘seks tegen de wil’ en ‘seksuele intimidatie’ in de wet op te nemen - naast de huidige bepalingen voor verkrachting en aanranding - kunnen slachtoffers straks makkelijker aangifte doen dan nu en wordt hun veiligheid vergroot.

Seks tegen de wil en seksuele intimidatie worden strafbaar

Strengere geluidseisen voor buitengeplaatste warmtepompen en airco’s

Buiten de woning geplaatste warmtepompen en airco’s mogen straks niet meer dan 40dB geluid veroorzaken bij de buren. Dit is één van de diverse wijzigingen aan het Bouwbesluit die de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het toepassen van warmtepompen vindt steeds meer plaats. Met deze wijzigingen wordt geluidsoverlast voor de omgeving voorkomen.

Strengere geluidseisen voor buitengeplaatste warmtepompen en airco’s

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl