Nieuwsbrief Regeringsnieuws - Renovatie Binnenhof gaat circa 2 miljard euro kosten

Renovatie Binnenhof gaat circa 2 miljard euro kosten

Voor de renovatie van het Binnenhof moet rekening gehouden worden met een bedrag van circa 2 miljard euro. De staat van het 800 jaar oude complex is veel slechter dan waar bij de start van het renovatieproces van uit is gegaan. Ook is er veel meer asbest aangetroffen in de gebouwen en zijn de loonkosten en prijzen van bouwmateriaal aanzienlijk gestegen ten opzichte van 2015 toen het kabinet besloot tot de renovatie. 

Renovatie Binnenhof gaat circa € 2 miljard kosten

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat het lage-inkomensvoordeel (LIV) afschaft.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Pilot voor problemen rondom lachgascilinders

Het kabinet stelt € 450.000 beschikbaar voor een pilot rond innovatieve technieken om lachgascilinders in afvalstromen op te sporen en te verwijderen. De afvalsector heeft te maken met ontploffende lachgascilinders in afvalwagens en in verbrandingsovens. Een van de oplossingen hiervoor is het tijdig kunnen opsporen en verwijderen van lachgascilinders in de afvalstromen. Met de pilot wordt dit verder onderzocht om de problematiek aan te pakken.

Pilot voor problemen rondom lachgascilinders

Nederland pleit in Europa voor regels rondom duurzame koolstof chemische industrie

Om de omslag te kunnen maken van fossiele naar duurzame grondstoffen in de chemische industrie zijn Europese regels nodig. Daarvoor pleiten Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Ierland dinsdag bij de Europese Commissie. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu) overhandigde dit statement dinsdag in Brussel aan Eurocommissaris Hoekstra.

Nederland pleit in Europa voor regels rondom duurzame koolstof chemische industrie

Ministers willen door met verbod op contante betalingen boven € 3.000

Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid hebben de Tweede Kamer in een brief laten weten door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven € 3.000. Dit verbod maakt onderdeel uit van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat eerder controversieel is verklaard door de Tweede Kamer. Als het verbod op contante betalingen boven € 3000 niet doorgaat dan dreigt Nederland mogelijk € 600 miljoen Europees geld mis te lopen. 

Ministers willen door met verbod op contante betalingen boven € 3.000

18 miljoen voor uitvoering taken Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Het kabinet trekt jaarlijks, vanaf 2024, 8,6 miljoen euro uit om Bonaire, Saba en Sint Eustatius beter in staat te stellen om hun taken als openbaar lichamen goed uit te voeren. Dit staat in de Voorjaarsnota 2024 die naar de Eerste en Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet volgt hiermee het advies op van zowel het onderzoek ‘Eilandelijke taken en middelen Caribisch Nederland’ van IdeeVersa als het rapport van de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) om de vrije uitkering te verhogen.

€ 18 miljoen voor uitvoering taken Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Colofon

Ministerie van Algemene Zaken
Redactie Rijksoverheid.nl