Straks studeren in het mbo of hoger onderwijs

Minister Slob en minister Van Engelshoven sturen alle eindexamenkandidaten vmbo, mbo-4, havo en vwo en hun ouders/verzorgers informatie over de voorbereiding op het verder studeren aan mbo, hogeschool of universiteit. Naast de brieven van de ministers vindt u op deze pagina de brochures 'Overstap naar het mbo' en 'Studeren aan een hogeschool of universiteit' en 2 animaties over het aanmelden voor een vervolgopleiding.

Animatie 'Aanmelding vervolgopleiding middelbaar beroepsonderwijs'

Aanmelding vervolgopleiding middelbaar beroepsonderwijs

Een goede studietijd op het mbo begint met een goede voorbereiding. Op school ben je tijdens LOB al veel bezig geweest met vervolgopleidingen. Twijfel je nog? Praat daar dan over. Vergelijk opleidingen op kiesmbo.nl en ga naar open dagen.

Heb je je keuze gemaakt? Kijk dan goed of er extra voorwaarden voor toelating zijn, zoals bij een sport- of dansopleiding. Meld je uiterlijk 1 april aan. Bij sommige opleidingen is er onvoldoende plek voor iedereen dus kijk goed wanneer de inschrijving opengaat en wees er op tijd bij. Je kan je voor meerdere opleidingen aanmelden.

Als je voldoet aan de eisen, er voldoende plek is, en je je uiterlijk 1 april aanmeldt, heb je recht op toelating én een studiekeuzeadvies. Dit advies krijg je van de mbo-school. Jullie kijken samen of de opleiding echt bij je past. Dit helpt bij het maken van je definitieve keuze. Bij veel opleidingen zijn er intake-activiteiten die gericht zijn op studiekeuze. Deze kunnen verplicht zijn.

Soms adviseert de school je een andere opleiding te kiezen. Denk hier goed over na en bepaal vervolgens of je bij je keuze blijft of toch een andere opleiding kiest.

Heb je tijdens je opleiding extra ondersteuning nodig? Bekijk dan de mogelijkheden op mbotoegankelijk.nl en bespreek deze met de mbo-school.

Meld je in ieder geval uiterlijk 1 april voor een opleiding aan. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl/studeren en volg daar de stappen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan je studie begint.

Animatie 'Aanmelding vervolgopleiding hoger onderwijs'

Aanmelding vervolgopleiding hoger onderwijs

Een goede studietijd in het hoger onderwijs begint met een goede voorbereiding. Bedenk op tijd welke opleiding je wilt volgen. Vergelijk opleidingen op studiekeuze123.nl, kijk op de websites van hogescholen en universiteiten en check eventuele toelatingseisen.

Ga naar open dagen, kijk boeken in, stel vragen aan studenten en docenten en doe mee aan meeloopdagen en proefstuderen.

Heb je je keuze gemaakt? Meld je dan uiterlijk 1 mei met je DigiD aan via studielink.nl. Zijn er selectie-eisen, zoals bij een numerus fixusopleiding? Meld je dan uiterlijk 15 januari aan. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan ruim van tevoren aan via digid.nl.

Doe vervolgens de studiekeuzecheck: een extra activiteit om te kijken of de opleiding echt bij je past, waarbij de opleiding je feedback of een advies geeft. Daarna kan je je nog voor een andere opleiding aanmelden.

Heb je tijdens je opleiding extra ondersteuning nodig? Bekijk dan de mogelijkheden op hogeronderwijstoegankelijk.nl, neem ruim van tevoren contact op met de studentendecaan en bespreek je behoefte.

Zorg ook dat je je geldzaken van tevoren goed regelt. Vraag liefst voor 1 juli studiefinanciering aan bij DUO. Deze bestaat uit 4 onderdelen: het studentenreisproduct en eventueel een aanvullende beurs, een lening en collegegeldkrediet.

Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan hoef je de aanvullende beurs en het studentenreisproduct niet terug te betalen. Je lening en collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen.

Kijk op duo.nl/rekenhulp om makkelijk je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en een schatting te maken van je studiefinanciering. Kijk voor meer algemene informatie op rijksoverheid.nl/studeren. Veel succes!