Inventarisatie maatregelen tegen mobiliteitsarmoede

Dit rapport bevat een (online) inventarisatie van maatregelen, zowel vanuit de overheid (landelijk, regionaal en lokaal) als private partijen, om vervoersarmoede tegen te gaan. Vervoers- of mobiliteitsarmoede houdt in dat mensen minder goed mee kunnen doen in de maatschappij als zij zich minder goed kunnen verplaatsen.

Maatregelen en projecten tegen mobiliteitsarmoede

Naast wettelijke en beleidsmatige kaders (bijvoorbeeld op basis van de Wet gelijke behandeling, de Wet maatschappelijke ondersteuning en minimaregelingen voor mensen met een kleine beurs) heeft de inventarisatie 134 maatregelen en projecten opgeleverd. Die maatregelen komen uit het hele land, maar met het zwaartepunt op het noordwesten. De meeste richten zich op sterk tot zeer sterk stedelijk gebied en zijn relatief lokaal qua bereik en uitvoering.

Het overzicht is bedoeld voor overheden en andere partijen om inzicht te krijgen in welke initiatieven er reeds bestaan en ideeën op te doen voor hun eigen situatie. Dit kan dubbelwerk en inefficiënties helpen voorkomen. Het overzicht is niet uitputtend en moet ook niet worden gezien als dé oplossing voor het vervoersarmoedeprobleem.