Minister-president Schoof: Goedemiddag. Vandaag hebben we in de ministerraad teruggeblikt op de NAVO-top, de grootste top die ooit in ons land is georganiseerd met een enorme veiligheidsoperatie die dankzij de inzet van velen vlekkeloos verlopen is. De stad van burgemeester Van Zanen heeft een mooi visitekaartje afgegeven. Inmiddels is in Den Haag weer in vertrouwde handen van de Hagenezen en de Hagenaren, en kijken we ook inhoudelijk terug op een succesvolle top. De 32 NAVO-lidstaten hebben eensgezind de afspraken bekrachtigd, waarmee we de NAVO sterker maken dan ooit. We gaan de defensie-uitgaven flink opvoeren, de defensie-industrie een forse impuls geven en we blijven Oekraïne onverminderd steunen. Een fantastisch resultaat. En ik ben het trots dat Nederland en Den Haag verbonden zijn aan dit keerpunt in de geschiedenis van de NAVO.
Voor veel Europese regeringsleiders, waaronder mijzelf, ging de NAVO-top vrijwel naadloos over in de Europese Raad vorige week donderdag. En ook in Brussel was defensie een belangrijk onderwerp van gesprek. Want de geopolitieke situatie vraagt in Europa dat we zelf kunnen staan voor onze veiligheid. Als sterke Europese pijler binnen de NAVO. Daarom hebben we de Commissie gevraagd in kaart te brengen waar we staan met de verschillende initiatieven tot gezamenlijke investeringen en verbeteren de samenwerking op het gebied van defensie. Er is voorlopig voldoende Europees geld beschikbaar, dus wat Nederland betreft gewoon aan de slag. Vanzelfsprekend hebben we ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. We hebben de Europese steun in Oekraïne nogmaals bevestigd. Om druk te houden op Rusland hebben we alle lopende sanctiepakketten verlengd en ik verwacht spoedig aanname van het nieuwe achttiende sanctiepakket gericht op olie, banken, de schaduwvloot en sanctieontwijking via derde landen. En tenslotte hebben we zowel tijdens de Raad als in ontbijtsessie onder leiding van Italië, Denemarken en Nederland gesproken over grip op migratie. Voor Nederland is het belangrijk om hier druk te houden en resultaten te boeken. In dat kader heeft de ministerraad vandaag het commissievoorstel omarmd om de definitie van een veilig land te verruimen. Als meer landen op Europees niveau veilig kunnen worden verklaard, kunnen we migranten vaker en sneller terugsturen naar veilige landen buiten de EU. Samen met andere landen heeft Nederland daar in Brussel voor gepleit en het is goed dat de commissie met het voorstel is gekomen.
Daarnaast hebben we vandaag ook het Wetsvoorstel verbeter maatregelen toeslagen behandeld, waarmee we het toeslagenstelsel op kort termijn gebruiksvriendelijk willen maken. Bijvoorbeeld door mensen die zonder opzet een foutje maken niet langer een verzuimboete op te leggen en door de aanvraagtermijn van huur- en zorgtoeslagen niet langer te laten eindigen in september, maar eind december, voor veel mensen een natuurlijker moment.
Tot slot. Morgen is het 1 juli. Ketikoti. De dag waarop we jaarlijks de afschaf van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk herdenken en vieren. Samen met andere leden van het kabinet ben ik morgen aanwezig bij de Nationale Herdenking in het Oosterpark in Amsterdam waar ik ook een toespraak zal houden. Het is voor mij een eer om hier te mogen zijn en de woorden te mogen geven aan dit deel van ons gezamenlijk verleden.