Documenten

Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u op 3 soorten parkeerplaatsen uw auto parkeren. Dat mag op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. Op een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. En op een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding.

Algemene gehandicaptenparkeerplaats

U herkent een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan een blauw bord met een witte P en een wit rolstoelsymbool. Bij het bord (verkeersbord E6) kan op de bestrating een groot wit kruis staan. Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.

U kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven als inwoner. Staat u niet als inwoner ingeschreven bij een gemeente? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats. Bijvoorbeeld bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of het gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Het is een parkeerplaats op een plek waar u op vaste tijden komt. Bijvoorbeeld uw werk.

Onder het bord met kenteken hangt een wit bord met dagen en tijden. Binnen deze uren mag alleen u hier parkeren. Op andere uren mogen ook anderen op deze plaats parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats en parkeerschijf

Staat u op een gehandicaptenparkeerplaats waar u een maximaal aantal uren mag staan? Dan moet u een  parkeerschijf gebruiken.

Gehandicaptenparkeerplaatsen voor een maximaal aantal uren hoeven geen blauwe streep te hebben.

Gewone parkeerplaats bij parkeermeter

Soms kunt u met uw gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten. In de andere gemeenten moet u dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Voor de regels hierover kunt u contact opnemen met de gemeente of de dienst parkeerbeheer.

Parkeren bij een parkeerverbod

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op plaatsen waar het bord 'Verboden te parkeren' staat (E1). Omdat u hier maximaal 3 uur mag staan, moet u een parkeerschijf gebruiken.

De Rijksoverheid. Voor Nederland