Nederlandse hulp- en reddingsmiddelen onderweg naar overstroomd gebied in Oekraïne

Vijftien vrachtwagens met hulp- en reddingsmiddelen zijn vanmiddag vanuit Nederland vertrokken richting het gebied in Oekraïne dat getroffen is door de verwoesting van de Kachovka-dam.

Vergroot afbeelding Een reddingsboot van Reddingsbrigade Nederland
De reddingsboot is klaar voor vertrek.

Afgelopen donderdag maakte minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bekend dat Nederland Oekraïne gaat helpen met hulp- en reddingsmiddelen. Sindsdien zijn er extra bijdragen bij gekomen. De waterschappen hebben inmiddels in totaal 40 boten, 75 waterpompen, 20 reddingsboeien, 370 reddingsvesten en 120 waadpakken beschikbaar gesteld. Daar zitten ook bijdragen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij bij. Reddingsbrigade Nederland levert 22 reddingsboten (vletten).

Het Nederlandse materieel wordt verzameld in een Defensie-depot in Vriezenveen (Overijssel). Vanuit het depot zijn vandaag vijftien vrachtwagens vertrokken met het eerste deel van de goederen. Het transport wordt deels vergoed door de humanitaire hulporganisatie van de EU (de UCPM). Het ministerie van Buitenlandse Zaken coördineert de noodhulp namens Nederland.