The West Wing: jongerendenktank BZ

The West Wing is de officiële jongerendenktank van én voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De  denktank geeft het ministerie advies op verschillende gebieden van het buitenlandbeleid.

The West Wing begon als een denktank voor de Directie Westelijke Halfrond, vandaar ook de naam. Inmiddels is het uitgegroeid tot een denktank voor het gehele ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook werkt The West Wing inmiddels samen met andere ministeries en organisaties.

De denktank bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep van ongeveer 60 young professionals en (master) studenten met verschillende studieachtergronden. Ieder jaar zet een nieuwe groep leden zich een jaar lang vrijwillig in om de stem van de jonge generatie te laten horen in het Nederlandse buitenlandbeleid. 

Belang voor het ministerie van Buitenlandse Zaken

Door The West Wing te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, krijgen jongeren enerzijds een kijkje in de keuken van het ministerie. Anderzijds vormt The West Wing een manier om de interactie tussen jonge academici, young professionals en medewerkers van het ministerie te bevorderen.

De inzichten en adviezen van West Wing-leden zijn erg waardevol voor het ministerie: ideeën zijn vaak creatief en innovatief. The West Wing is uniek omdat haar leden een frisse blik geven op zaken waar beleidsmakers dagelijks mee bezig zijn.

Belang voor jongeren

Als lid van The West Wing ben je een jaar lang intensief betrokken bij het maken van beleid. En dat betekent: ‘out of the box’ denken tijdens brainstormsessies, literatuur en rapporten bestuderen en in gesprek gaan met beleidsmedewerkers van het ministerie. Ook nemen leden deel aan evenementen en bezoeken ze externe organisaties om zo tot inspirerende nieuwe ideeën te komen.

Actief betrokken zijn bij The West Wing is een ontzettend leuke, maar vooral leerzame en uitdagende ervaring. Het biedt de kans je actief in te zetten voor de wereld om je heen en de visie van jongeren aan het ministerie voor te leggen.

Meer informatie vindt u op de site van The West Wing.