Ouder worden

Wie ouder wordt, kan rekenen op goede en betaalbare zorg en ondersteuning, als dat nodig is. Dat moet ook in de toekomst zo blijven. Ook al neemt het aantal ouderen toe en is er een gebrek aan zorgverleners. De ouderenzorg wordt daarom de komende jaren anders georganiseerd. Dit gebeurt in overleg met onder andere zorgorganisaties en ouderen.

Vergroot afbeelding Oudere man op balkon
Beeld: ©Getty images/Lucy Lambriex

Langer thuis wonen

Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis en vertrouwde omgeving wonen. Om dat mogelijk te maken, krijgen ouderen steeds vaker thuis zorg en ondersteuning van zorgverleners en mantelzorgers.Ook is het mogelijk om thuis intensievere zorg te krijgen. Dan moet de woning hiervoor wel geschikt zijn. Daarvoor heeft de overheid een plan gemaakt: tot 2030 worden speciaal voor ouderen 290.000 woningen gebouwd. Ouderen die zorg nodig hebben die thuis niet gegeven kan worden, kunnen altijd terecht in een verpleeghuis.

Het is verstandig om op tijd na te denken over hoe iemand op een zo prettig mogelijke manier oud wil worden. Het helpt om daarover met familie en vrienden te praten. Wat is nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen? Hoe kan iemand zo gezond mogelijk leven en fit blijven? Wie kan er helpen als het even wat minder gaat? Meer informatie is te vinden op: praatvandaagovermorgen.nl.

Meer informatie

Video YouTube: Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn

Praat vandaag over morgen

Kennisdossier Toekomst verpleegzorg (waardigheidentrots.nl)