Afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984

De overheid laat grondig onderzoek doen naar de geschiedenis van binnenlandse afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. En de gevolgen ervan voor de betrokken personen. 

Onderzoek naar geschiedenis

In het verleden hebben vrouwen in Nederland gedwongen afstand gedaan van hun kind. Het ging meestal om jonge moeders die onbedoeld zwanger raakten. Een groot aantal van die kinderen werd geadopteerd. Andere kinderen zijn nooit geadopteerd maar groeiden ergens anders op. 

Dit was zowel voor de betrokken moeders als de kinderen een ingrijpende gebeurtenis. En heeft diepe sporen achtergelaten in hun levens. De overheid laat daarom onderzoek doen naar de verhalen van afstandsmoeders, afstandskinderen, geadopteerden, biologische vaders, adoptieouders en andere betrokkenen. En naar de rol van betrokken organisaties en de sociale omgeving zoals familie en hulpverleners. 

Onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie

In oktober 2022 startte de commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) met een onafhankelijk onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Ook de rol van de overheid wordt daarin meegenomen. De commissie staat los van de overheid en bepaalt haar eigen werkwijze. Voorzitter van de commissie is professor Micha de Winter. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2025 verwacht. 

Voor vragen over het onderzoek kunt u per e-mail contact opnemen met de onderzoekscommissie. U kunt zich ook per e-mail inschrijven voor het bulletin van de onderzoekscommissie over het onderzoek. 

Eerder onderzoek stopgezet

De minister voor Rechtsbescherming heeft een eerder onderzoek uit 2019 door het Verweij-Jonker instituut stopgezet. De minister legde dit uit in een brief aan de Tweede Kamer over het stoppen van het eerdere onderzoek. Meer informatie is te lezen in de veelgestelde vragen en antwoorden over het onderzoek

Maatregelen tegen problemen die betrokkenen ervaren

Het is niet mogelijk om vooruit te lopen op de uitkomsten van het onderzoek van de commissie. De overheid heeft met de betrokken personen bekeken welke activiteiten nu al wel kunnen starten. Zoals de toegankelijkheid, transparantie en bewaren van dossiers verbeteren. 

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten rondom binnenlandse afstand en adoptie? U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief van het ministerie van Justitie en Veiligheid.