Welk afval mag ik door de wc of gootsteen spoelen?

Alles wat u door de wc of gootsteen spoelt, komt in het riool terecht. Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.

Toiletpapier in toilet

Toiletpapier mag u natuurlijk in het toilet gooien. Vochtig toiletpapier is meestal afbreekbaar. Toch is het beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen, om verstoppingen te voorkomen. Alle andere doekjes voor persoonlijke hygiëne, zoals babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes, zijn niet afbreekbaar. Die moet u in de afvalbak doen.

Zuivelresten in gootsteen of vuilnisbak

Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.

Medicijnen bij milieustraat of apotheek

Heeft u medicijnen over die u niet meer gebruikt? Deze kunt u inleveren bij de milieustraat en bij de meeste apotheken. Gooi medicijnen nooit in de wc of door de gootsteen. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om het water schoon en gezond te houden.

Wel of niet in het riool?

In de Afvalscheidingswijzer kunt u opzoeken welk afval u wel of niet door de gootsteen of de wc mag spoelen. En wat u moet doen met het afval dat niet in het riool mag komen. Op de website van MilieuCentraal leest u meer over de gevolgen van afvalstoffen in het riool.