Hoe kan ik voorkomen dat ik alarmnummer 112 per ongeluk mobiel bel?

U kunt per ongeluk 112 bellen. Verschijnt bijvoorbeeld 'noodoproep' op uw beeldscherm? Druk dan niet de beltoets in. Dit kan ook gebeuren als uw mobiel in uw broekzak of tas zit.

Mobiel zonder beltegoed of sim? Leeg de batterij

U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt ‘noodoproep’. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale. Bijvoorbeeld als uw kind met uw (oude) mobiel speelt. Let u er daarom op dat de batterij leeg is en dat kinderen niet met uw mobiel kunnen bellen.

112 niet programmeren in telefoongeheugen

Programmeer het nummer niet onder de naam 112 of ALARM in het telefoongeheugen. Het nummer staat dan bovenaan in het geheugen. U kunt dan per ongeluk 112 bellen door de beltoets in te drukken. Het is daarom beter om dit nummer te onthouden. Of het nummer op een sticker te schrijven en op uw mobiele telefoon te plakken.

Bericht van de politie over onjuist gebruik 112

Ontvangt u een sms of voicemail van 112? Dan kan dat zijn omdat u per ongeluk een noodoproep heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat u uw telefoon heeft gebruikt terwijl die in uw tas zat.