Hoe kan ik voorkomen dat ik alarmnummer 112 per ongeluk mobiel bel?

Er is een aantal situaties waarin u per ongeluk contact kunt maken met 112. Wees er bijvoorbeeld alert op dat u niet automatisch de beltoets indrukt als noodoproep in uw scherm verschijnt. Voorkom ook dat de beltoets wordt ingedrukt in uw broekzak of tas.

Kinderen die met uw telefoon spelen

Speelt uw kind met uw (oude) mobiel, dan kan hij ook per ongeluk 112 bellen. Ook als er geen beltegoed meer op zit. Het enige nummer dat dan nog bereikbaar is, is 112. In het scherm verschijnt ‘noodoproep’. Als uw kind dan de beltoets indrukt, belt hij automatisch naar de alarmcentrale. Let u er daarom op dat de batterij leeg is en dat kinderen niet met uw mobiel kunnen bellen.

112 niet programmeren in telefoongeheugen

Programmeer het nummer niet onder de naam 112 of ALARM in het telefoongeheugen. Het nummer staat dan bovenaan in het geheugen. U kunt dan per ongeluk 112 bellen door de beltoets in te drukken. Het is daarom beter om dit nummer te onthouden. Of het nummer op een sticker te schrijven en op uw mobiele telefoon te plakken.

Bericht van de politie over onjuist gebruik 112

Ontvangt u een sms of voicemail van 112? Dan kan dat zijn omdat u per ongeluk een noodoproep heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat u uw telefoon heeft gebruikt terwijl die in uw tas zat. Heeft u hier een vraag over? Stuur dan een e-mail met uw vraag, naam en telefoonnummer naar: teleservice@klpd.politie.nl.