Onderzoek naar nieuwe antibiotica en alternatieven

De overheid wil bedrijven stimuleren om nieuwe antibiotica en alternatieven te ontwikkelen. Nieuwe antibiotica zijn nodig, zodat artsen die kunnen inzetten als bestaande medicijnen niet meer werken. Alternatieven voor antibiotica zijn nodig, omdat dit scheelt in het gebruik van antibiotica. Nieuwe technieken kunnen helpen om infecties te voorkomen.

Landelijke onderzoeksagenda antibioticaresistentie

De noodzaak om nieuwe antibiotica te ontwikkelen is groot. De overheid stimuleert de samenwerking tussen universiteiten, farmaceutische bedrijven en academische ziekenhuizen. Dit doet de overheid via een landelijke onderzoeksagenda. De Rijksoverheid investeert 4 jaar ruim € 6 miljoen in onderzoek naar nieuwe antibiotica. Het onderzoek is eind 2016 van start gegaan.

Ontwikkelen nieuwe antibiotica

Bedrijven ontwikkelen niet graag nieuwe antibiotica. Het kost namelijk veel geld. En bedrijven verwachten de investering niet terug te kunnen verdienen. Zo min mogelijk mensen mogen namelijk de nieuwe antibiotica krijgen; alleen als andere medicijnen niet meer werken. Dit is omdat bij gebruik van een nieuw middel bacteriën resistent raken. De overheid bekijkt samen met andere landen of ze bedrijven kunnen stimuleren om toch nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

Alternatieven voor antibiotica

Er zijn alternatieven voor antibiotica op de markt. Medicijnen of middeltjes om bijvoorbeeld een blaasontsteking of acne te behandelen. Beroepsgroepen, het Zorginstituut Nederland en verzekeraars kijken of ze deze andere medicijnen in richtlijnen en de zorgverzekering opnemen.  

Nieuwe technologie in de zorg

Er zijn voorbeelden van nieuwe methoden om infecties te voorkomen of verspreiding van antibioticaresistentie tegen te gaan. Zo gebruiken sommige ziekenhuizen nieuwe methodes om afvalwater uit ziekenhuizen te zuiveren van antibiotica en (resistente) bacteriën. Het is nog niet duidelijk of de vernieuwingen in de zorg zijn toe te passen. De overheid onderzoekt dit in het ZonMW programma Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie.