Armoede verminderen

In Nederland leven 900.000 mensen in armoede, waaronder 221.000 kinderen. Het kabinet neemt vanaf 2022 nieuwe maatregelen om armoede te voorkomen en aan te pakken.

Doel: helft minder mensen in armoede in 2030

Het kabinet wil dat in 2030 de helft minder mensen in armoede leeft dan in 2015. In 2015 leefden ongeveer 1 miljoen mensen in armoede. In 2020 leefden nog 900.000 mensen in armoede. Hiervan zijn 221.000 kinderen. Door de hoge prijzen van energie en boodschappen krijgen misschien meer mensen geldproblemen.

Stress, gezondheidsproblemen en schaamte door geldzorgen

Iemand die in armoede leeft kan moeilijk rondkomen. Diegene maakt zich zorgen of er wel genoeg geld is om te wonen, te eten, kleding te kopen en de verzekeringen te betalen. Als iemand de rekening niet meer kan betalen, kan diegene in de schulden komen. Iemand die armoede leeft heeft vaker last van stress, problemen met de gezondheid, eenzaamheid en schaamte.

Kinderen die opgroeien in armoede hebben minder kansen

Kinderen die in armoede opgroeien hebben minder kans op een goede toekomst. Deze kinderen kunnen zich bijvoorbeeld op school minder goed concentreren en lopen vaker een leerachterstand op. Ook gaan vaker zonder diploma van school.

Maatregelen: verhogen inkomen voor mensen in armoede

Het kabinet wil dat mensen een voldoende en stabiel inkomen hebben, zodat iedereen mee kan doen en vooruit kan komen. Daarom wil het kabinet onder andere deze maatregelen tegen armoede nemen:

 • Minimumloon en uitkeringen omhoog in 2023
  Het minimumloon stijgt in 2023. Hiermee wil het kabinet werken aantrekkelijker maken. Ook uitkeringen, zoals AOW en bijstand, gaan omhoog.
 • Kostendelersnorm omhoog van 21 naar 27 jaar in 2023
  Dit betekent dat het inkomen van jongeren tot 27 jaar niet meer meetelt bij de uitkering van huisgenoten.
 • 1 afspraak over achterstanden betalingen
  Iemand kan achterlopen met betalen bij verschillende diensten van de Rijksoverheid. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of een achterstand in de betaling van een boete. Diegene hoeft straks nog maar met 1 organisatie afspraken te maken om alles te betalen. Ook is het mogelijk om de betaling uit te stellen.
 • Betere toegang tot mondzorg voor mensen een met laag inkomen
  Mensen die in armoede leven, slaan vaak de tandartscontrole over om kosten te besparen. Mondzorg is voor kinderen gratis, maar dat weet niet iedereen.  De Rijksoverheid wil daarom betere toegang tot mondzorg. Bijvoorbeeld met een schooltandarts voor de kinderen.
 • Lessen voor kinderen en jongeren over uitgeven geld
  De Rijksoverheid wil kinderen en jongeren leren om beter met geld om te gaan. Daarvoor kunnen scholen gebruik maken van lessen over geld.

Ook wil het kabinet mensen helpen die zulke grote schulden hebben dat ze er zelf niet meer uitkomen. Meer maatregelen tegen armoede staan in de kamerbrief over de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

Bestaande maatregelen tegen armoede

De Rijksoverheid en gemeenten nemen al maatregelen om armoede te voorkomen.

Belangrijkste maatregelen van de Rijksoverheid tegen armoede

Maatregelen van gemeenten

Gemeenten geven met eigen maatregelen voor steun van mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld via:

Lees meer over wat de gemeente doet om te helpen bij schulden.