Wat zijn de voordelen voor gemeenten die asielzoekers opvangen?

Het asielzoekerscentrum (azc) is een bedrijf in het klein. Als een azc wordt geopend, wordt gekeken welke mogelijkheden aanwezig zijn om werving van nieuw personeel via de regionale arbeidsvoorziening te organiseren. Het kernteam van opvangmedewerkers bestaat uit ervaren personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoeker (COA).

Werkgelegenheid asielzoekerscentrum

Een azc met 400 bewoners is goed voor ongeveer 20 arbeidsplaatsen (voltijds en deeltijd). Ook is er personeel nodig voor bijvoorbeeld de bouw, onderhoud, beveiliging en schoonmaak van gebouwen. De bedrijven die hiervoor zorgen huren hun medewerkers vaak lokaal of regionaal in.

Het kernteam van opvangmedewerkers in een azc bestaat uit ervaren personeel van het COA. Dit personeel kan uit de regio komen of van andere plekken in Nederland.

Extra omzet voor winkeliers

Asielzoekers ontvangen een financiƫle toelage om boodschappen mee te doen. Meestal besteden ze het geld in winkels in de buurt van het azc. Op die manier profiteert de plaatselijke middenstand van extra omzet.

Vergoeding voor gemeenten

Gemeenten met een azc krijgen daarvoor extra geld van de Rijksoverheid. Bijvoorbeeld om onderwijs te regelen voor de kinderen van asielzoekers. Deze vergoedingen zijn een tegemoetkoming in de extra kosten.