Brandstofstickers

Tankstations moeten brandstofstickers plaatsen op hun pompen. De zwart-witte stickers kunnen consumenten helpen om in de hele Europese Unie de juiste brandstof te tanken. Nieuwere voertuigen hebben ook zo’n sticker om aan te geven welke brandstof geschikt is. Consumenten kunnen ook kiezen voor benzine of diesel met meer biobrandstoffen (E10 of B7). Die zijn beter voor het milieu.

Handig voor consumenten in de hele EU

Vooral bij het tanken in andere EU-landen zijn de brandstofstickers handig, omdat daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan. Aan de sticker is te zien welke brandstof geschikt is voor het voertuig. Pomphouders uit de hele EU moeten de stickers plaatsen. Dat staat in de Europese Richtlijn Infrastructuur alternatieve brandstoffen.

Brandstofstickers benzine

De brandstofstickers voor benzine zijn zwart-wit en hebben een ronde vorm. Bij Euro 95- of Euro 98-benzine staat een sticker met E5 of E10. Het getal na de E geeft aan welk percentage biobrandstof Ethanol er maximaal door de benzine gemengd mag zijn. Door biobrandstof toe te voegen zijn minder fossiele brandstoffen nodig. En dat helpt de CO2-uitstoot te verminderen.

E10-benzine kan in meeste benzineauto’s

Vanaf oktober 2019 verkopen grote tankstations ook E10-benzine. E10 is benzine waar tot maximaal 10% aan duurzame bio-ethanol in kan zitten. 9 van de 10 benzinevoertuigen kunnen rijden op E10 benzine. Controleer in de handleiding van uw auto of uw auto zonder problemen op E10 kan rijden. Of controleer dit online met de E10 check. Sinds oktober 2018 moet bij nieuwe voertuigen aan de binnenkant van de tankklep staan of zij op E10 kunnen rijden. U kunt het ook bij de garage navragen. 

Tankstations in Nederland mogen altijd een alternatief voor E10 benzine verkopen zoals Euro 95 en Euro 98 met sticker E5. In Duitsland en Frankrijk is E10 al bij veel tankstations te krijgen.

E85 kan alleen bij flex-fuel-motor

De E85-sticker geeft aan dat er tussen de 10% en 85% bio-ethanol in zit. Deze brandstof is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex-fuel-motor. In Nederland is deze brandstof nog maar op enkele plaatsen verkrijgbaar.

Brandstofstickers diesel

De brandstofstickers voor diesel zijn zwart-wit en hebben een vierkante vorm. In de toekomst kunnen er nieuwe dieselsoorten op de markt komen, zoals B10, B100 en XTL. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet gemaakt van ruwe aardolie.

Brandstofstickers gas

De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven het type gas aan.

Er zijn steeds meer pompstations waar het mogelijk is om naast LPG en CNG ook waterstof (H2) of LNG te tanken.

Sticker(s) bij nieuwe voertuigen

Een nieuw voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben benzineauto’s op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).

Overzicht brandstofstickers

Brandstof (benzine) Brandstofsticker
Brandstofstickers benzine
Euro 95 / Euro 98 E5
Benzine met 10% bio-ethanol E10
Brandstof (diesel) Brandstofsticker
Brandstofstickers diesel
Huidige dieselsoort: maximaal 7% biocomponenten B7
Synthetische diesel XTL
Brandstof (gas) Brandstofsticker
Brandstofstickers gas
Liquefied Petroleum Gas (autogas) LPG
Compressed Natural Gas (aardgas onder druk) CNG
Waterstof H2
Liquid Natural Gas (vloeibaar aardgas) LNG