Brandstofstickers

Sinds 12 oktober 2018 moeten tankstations brandstofstickers als aanvullende informatie plaatsen op hun pompen. De samenstelling en de namen van de brandstoffen blijven hetzelfde. Nieuwe voertuigen krijgen voortaan ook zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te geven welke brandstof geschikt is. Het gaat om auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, brom-, snor- en motorfietsen.

Europese richtlijn

De verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen en geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker is te zien welke brandstof geschikt is voor het voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Brandstofstickers benzine

Euro 95 en Euro 98 krijgen de sticker E5 erbij. De brandstofsticker voor benzine is zwart-wit en heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

In de toekomst komen er in Nederland steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (Euro 95 en Euro 98 met sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). In Duitsland en Frankrijk is E10 al op veel plekken te verkrijgen.

De E85-sticker geeft aan dat de brandstof alleen geschikt is voor voertuigen met een zogenoemde flex-fuel-motor. In Nederland is deze brandstof nog maar op enkele plaatsen verkrijgbaar.

Brandstofstickers diesel

Diesel krijgt de sticker B7 erbij. De brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn.

In de toekomst kunnen er nieuwe dieselsoorten op de markt komen, zoals B10, B100 en XTL. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet gemaakt van ruwe aardolie.

Brandstofstickers gas

De brandstofsticker voor gas is zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven het type gas aan.

Er zijn steeds meer pompstations waar het mogelijk is om naast LPG en CNG ook waterstof (H2) of LNG te tanken.

Sticker(s) bij nieuwe voertuigen

Een nieuw voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Daarnaast hebben benzineauto’s op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98).

Overzicht brandstofstickers

Brandstof (benzine) Brandstofsticker
Brandstofstickers benzine
Euro 95 / Euro 98 E5
Benzine met 10% bio-ethanol E10
Brandstof (diesel) Brandstofsticker
Brandstofstickers diesel
Huidige dieselsoort: maximaal 7% biocomponenten B7
Synthetische diesel XTL
Brandstof (gas) Brandstofsticker
Brandstofstickers gas
Liquefied Petroleum Gas (autogas) LPG
Compressed Natural Gas (aardgas onder druk) CNG
Waterstof H2
Liquid Natural Gas (vloeibaar aardgas) LNG