Hoe hoog is de recyclingbijdrage bij aankoop van een voertuig?

Koopt of importeert u een auto of bestelwagen en vraagt u hier een kenteken voor aan? Dan moet u een recyclingbijdrage betalen. Deze bijdrage is vanaf 2024 € 20.

Auto Recycling Nederland (ARN)

De recyclingbijdrage (vroeger verwijderingsbijdrage) gaat via de RDW naar Auto Recycling Nederland (ARN). ARN keert premies uit aan sloopbedrijven voor het uit elkaar halen van auto's en het hergebruik van materialen. De premie helpt om afgedankte auto’s in Nederland duurzaam te recyclen. En om voldoende  restmaterialen opnieuw te gebruiken. 

Recyclingbijdrage voor auto en bestelwagen

De recyclingbijdrage geldt alleen voor personenauto's en voor bestelwagens met 4 of meer wielen. Het ledig gewicht en het laadvermogen van het voertuig mogen samen niet meer dan 3.500 kilo zijn. Het ledig gewicht is het gewicht zonder bagage, belading of passagiers.

Recyclingbijdrage als voertuig Nederlands kenteken krijgt

De afdracht van de recyclingbijdrage is verplicht sinds 1 mei 2021. Deze geldt voor alle auto’s en lichte bedrijfswagens die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Ook voor gebruikte auto’s die uit het buitenland worden geïmporteerd en een Nederlands kenteken krijgen. U betaalt dus een recyclingbijdrage als uw auto voor het eerst op de Nederlandse markt komt. Dit kan zijn via een fabrikant, een importeur of een particulier. De bijdrage is bedoeld om alle auto’s in Nederland aan het einde van hun levensduur milieuverantwoord te verwerken.