Wanneer moet ik btw in rekening brengen en afdragen?

Als u zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent, draagt u btw af over de omzet. Dit geldt ook voor natuurlijke personen en voor rechtspersonen, zoals naamloze vennootschappen (nv’s) en stichtingen.

Bijzondere btw-regels voor sommige beroepen en personen

Commissarissen en artiesten hebben ook met btw te maken. Voor hen gelden bijzondere btw-regels.  Dat geldt ook voor nevenwerkzaamheden en maatschappen. Op de website van de belastingdienst leest u de btw-regels voor bijzondere beroepen en situaties.

Btw berekenen

De btw heeft verschillende tarieven. Welk btw-tarief u moet toepassen, hangt af van de goederen of diensten die u levert. Hoe, waarover en tegen welk tarief u btw berekent, staat op de website van de Belastingdienst.

Btw terugvragen

Koopt u voor uw bedrijf in Nederland goederen of maakt u andere kosten? De btw op deze inkopen en kosten kunt u meestal aftrekken op uw btw-aangifte. Meer over btw terugvragen staat op de website van de Belastingdienst.

Btw bij zonnepanelen terugvragen

Bent u huiseigenaar en heeft u btw betaald bij de koop en installatie van uw zonnepanelen? Dan kunt u deze btw terugkrijgen als:

 • u een deel van de opgewekte stroom teruglevert aan het energienet;
 • u daarvoor een vergoeding krijgt van uw energieleverancier.

Om btw te kunnen terugvragen, meldt u zich eerst aan bij de Belastingdienst als ondernemer. Lees meer over het terugvragen van btw op zonnepanelen op de website van de Belastingdienst.

Aangifte btw doen

De btw-aangifte doet u digitaal, via de website van de Belastingdienst. Dat kan per maand, per kwartaal of per jaar.

Geen btw berekenen

In sommige gevallen betaalt u geen btw. Dat geldt in deze situaties:

 • De goederen zijn vrijgesteld van btw

  Er zijn goederen en diensten zonder btw. U hoeft daarover ook geen btw af te dragen.
 • Uw afnemer betaalt de btw (verleggingsregeling)

  In een aantal gevallen betaalt niet u, maar uw afnemer de btw. In dat geval wordt de btw verlegd via de verleggingsregeling. U moet daarbij uw btw-identificatienummer en het nummer van de afnemer vermelden.
 • U heeft bedrijven die met elkaar handelen

  Heeft u meer bedrijven in Nederland? Deze bedrijven kunnen een fiscale eenheid vormen. Zij voegen zich dan voor de btw samen tot 1 financiële, organisatorische en economische organisatie. Zij betalen geen btw als zij elkaar goederen of diensten leveren.