Hoe kan ik slimme apparaten veilig gebruiken?

U kunt Internet of Things (IoT), smart home of andere slimme apparaten veilig gebruiken door uw privacy te beschermen. Lees bijvoorbeeld de privacyverklaring van de fabrikant. Gebruik een sterk wachtwoord en voer updates voor software en apps altijd meteen uit.

IoT, Smart home apparaten of andere slimme apparaten zijn met elkaar of met het internet verbonden. Voorbeelden van deze slimme apparaten zijn:

  • een smart-tv;
  • een thermostaat die via het internet verbonden is met uw smartphone;
  • een horloge dat uw hartslag meet en uw stappen bijhoudt.

De slimme apparaten geven u veel voordelen. Zo hoeft u zelf minder beslissingen te nemen, omdat de apparaten dat al voor u hebben gedaan. Daarnaast kunt u slimme apparaten op afstand besturen. Zo kunt u op afstand alvast uw wasmachine aanzetten, of de temperatuur in uw huis instellen.

Risico’s van het gebruik van slimme apparaten

Slimme apparaten verzamelen informatie over u en uw omgeving. Deze gegevens wisselen ze uit met het internet en andere apparaten. Hierdoor functioneren de apparaten en kunt u profiteren van de voordelen. De uitwisseling van informatie heeft helaas ook een groot nadeel. Beschermt u uw netwerk en apparaten niet goed? Dan levert dit mogelijk risico’s voor uw veiligheid en privacy op. Enkele voorbeelden:

  • Hackers kunnen uw IoT en Smart home apparaten hacken. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingscamera’s of slimme thermostaten. Als hackers hierbij kunnen, dan weten ze wanneer u niet thuis bent. Dit is nuttige informatie voor inbrekers. Zijn uw apparaten verbonden met een digitaal onveilig netwerk? Dan is er een verhoogde kans op hacks.
  • Apparaten uit landen buiten de Europese Unie (EU) kunnen digitaal minder veilig zijn. Dat komt doordat ze niet aan de strenge Europese veiligheidsvoorschriften hoeven te voldoen. De apparaten sturen uw privégegevens bijvoorbeeld door naar servers buiten de EU. Daardoor kunnen uw privégegevens makkelijker in verkeerde handen vallen.

Tips voor veilig gebruik slimme apparaten

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft u een overzicht voor het veilig kopen, installeren en gebruiken van een IoT apparaat.  Deze tips gelden voor alle slimme apparaten.

Dit zijn enkele voorbeelden van tips:

  • Lees de privacyverklaring van de fabrikant altijd goed door.
  • Gebruik een sterk wachtwoord
  • Voer updates van software en apps altijd meteen uit.

Het kabinet neemt ook maatregelen om de privacy van consumenten te beschermen bij het gebruik van slimme apparaten. Bijvoorbeeld tegen cyberaanvallen. Zo laat het kabinet metingen doen naar IoT apparaten in Nederland die onveilig zijn of zelfs al gehackt. Hiermee probeert het kabinet onveilige apparaten in kaart te brengen en ze van de markt te krijgen. Ook loopt sinds november 2019 de overheidscampagne ‘Doe je updates’. Deze campagne is erop gericht  consumenten te informeren over de veiligheidsrisico’s van slimme apparaten en hoe je deze kunt beveiligen met software updates.