Wanneer moet ik als bedrijf een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen?

Wanneer uw bedrijf het milieu belast, moet u een milieuvergunning aanvragen of een melding Activiteitenbesluit doen. Belast u het milieu niet of weinig? Dan is dit niet nodig. U heeft wel te maken met de algemene milieuregels, want die gelden voor ieder bedrijf.

Bepalen of u vergunning nodig heeft of melding moet doen

U kunt met de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) nagaan of u een milieuvergunning nodig heeft of een melding Activiteitenbesluit moet doen. Verder kunt u met de module

 • inzicht krijgen in milieuregels en maatregelen;
 • online een melding Activiteitenbesluit indienen.

De algemene milieuregels van het Activiteitenbesluit milieubeheer gelden voor ieder bedrijf. Hierdoor weet u ook meteen welke algemene milieuregels voor uw bedrijf gelden.

Milieuregels voor uw bedrijf

Welke milieuregels er gelden voor uw bedrijf wordt bepaald door het type waaronder uw bedrijf valt. Type A belast het milieu het minst, type C het meest.

 • Type A: geen milieuvergunning, geen melding Activiteitenbesluit
  Belast uw bedrijf het milieu niet of weinig? Dan valt uw bedrijf in type A. U hoeft dan geen milieuvergunning aan te vragen voor uw bedrijfsactiviteiten. En ook geen melding Activiteitenbesluit te doen. Type A-bedrijven zijn bijvoorbeeld: kantoren, banken en peuterspeelzalen.
   
 • Type B: melding Activiteitenbesluit doen
  Belast uw bedrijf het milieu aanzienlijk? Dan valt uw bedrijf in type B. U moet dan een melding Activiteitenbesluit doen voor uw bedrijfsactiviteiten. De melding Activiteitenbesluit kunt u online doen via de AIM. Type B-bedrijven zijn bijvoorbeeld: drukkerijen, autoherstelbedrijven en tandheelkundige laboratoria.
  Voor bepaalde activiteiten moet u een melding Activiteitenbesluit doen en een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) aanvragen. Met de AIM kunt u bepalen of dit voor uw bedrijf geldt. Een OBM kunt u aanvragen via het Omgevingsloket online.
   
 • Type C: milieuvergunning aanvragen
  Belast uw bedrijf het milieu op grote schaal? Dan valt uw bedrijf in type C. U moet dan een milieuvergunning aanvragen voor uw bedrijfsactiviteiten. U kunt een milieuvergunning aanvragen via het Omgevingsloket online. Type-C bedrijven zijn bijvoorbeeld grote metaalverwerkende bedrijven en motorcrossterreinen.

Helpdesk voor AIM

Meer specifieke vragen en antwoorden vindt u op de website van Infomil. Als uw vraag over de AIM hier niet tussen staat neem dan contact op met de helpdesk voor AIM. U kunt tussen 09:00 en 12:00 met uw vragen over AIM terecht bij de helpdesk van Omgevingsloket Online via telefoonnummer 088-79 77 102, optie 5 of u kunt uw vraag stellen via het helpdeskformulier. Stuur uw dossierkenmerk van uw sessie of de adresbalk mee.