Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2019 in werking.

In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving. Goede initiatieven...[zucht]... komen vaak maar lastig van de grond.

Vanaf 2019 komen al deze regels samen in 1 nieuwe wet: de Omgevingswet. 1 wet, 1 loket, 1 procedure - en die gaat van 26 naar 8 weken. Eenvoudiger, sneller en goedkoper dus.

Vanaf 2019 kunt u in 1 oogopslag zien welke regels gelden in uw omgeving. Denk aan millieuregels over geluid, bodemkwaliteit, regels over bouwhoogte, veiligheidseisen. Zo blijft de kwaliteit van uw omgeving in orde.

Heeft u een idee? Uw aanvraag wordt in 1 keer aan alle regels getoetst. En bínnen de regels is er veel ruimte voor initiatief. Bijvoorbeeld:

  • Met uw buren in eigen energieopwekking voorzien.
  • Uw garage ombouwen tot bedrijfsruimte.
  • Van een leeg stuk land een speelveld maken.
  • De oude watermolen ombouwen tot kanoverhuur en café.

Ook heeft u met de Omgevingswet meer te zeggen over uw directe omgeving. Zo kunt u bijvoorbeeld met overheid en ontwikkelaars van te voren meedenken over grote bouwprojecten.

De Omgevingswet van 2019: Meer invloed op uw omgeving, snel aan de slag!