Omgevingswet

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2019 in werking.

(Beeldtitel: Omgevingswet. Een animatie.)

VOICE-OVER: In Nederland hebben we veel regels over onze leefomgeving. Goede initiatieven komen vaak maar lastig van de grond.
Vanaf 2018 komen al deze regels samen in 1 nieuwe wet, de Omgevingswet. 1 wet, 1 loket, 1 procedure. En die gaat van 26 naar 8 weken. Eenvoudiger, sneller en goedkoper dus.
Vanaf 2018 kunt u in 1 oogopslag zien welke regels gelden in uw omgeving. Denk aan milieuregels over geluid, bodemkwaliteit regels over bouwhoogte, veiligheidseisen. Zo blijft de kwaliteit van uw omgeving in orde.
Heeft u een idee? Uw aanvraag wordt in 1 keer aan alle regels getoetst. En binnen de regels is er veel ruimte voor initiatief. Bijvoorbeeld, met uw buren in eigen energieopwekking voorzien. Uw garage ombouwen tot bedrijfsruimte. Of van een leeg stuk land een speelveld maken. De oude watermolen ombouwen tot kanoverhuur en café.
Ook heeft u met de Omgevingswet meer te zeggen over uw directe omgeving. Zo kunt u bijvoorbeeld met overheid en ontwikkelaars van tevoren meedenken over grote bouwprojecten.
De Omgevingswet van 2018, meer invloed op uw omgeving.
Snel aan de slag.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beeldtekst: www.rijksoverheid.nl/omgevingswet. Animatie door in60seconds.nl. Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

VREDIGE MUZIEK

AFSLUITENDE MUZIEK

De Rijksoverheid. Voor Nederland