Coronabewijs voor reizen naar het buitenland

Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs meer nodig om te reizen. Ook is de tijdelijke Europese wet afgelopen die de uitgifte van coronabewijzen regelt. Daarom worden er door de overheid geen coronabewijzen meer uitgegeven.

Reist u naar een land buiten Europa? Kijk dan voor vertrek naar het reisadvies van het land waar u naartoe reist (Nederlandwereldwijd.nl) om te zien of er nog coronaregels zijn om het land in te reizen. Soms moet u nog een overzicht van uw vaccinaties laten zien, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona.

Vaccinatieoverzicht

Heeft u de CoronaCheck-app gebruikt? Dan waren uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023. Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl? Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken.

Een overzicht van uw vaccinaties vindt u ook op mijn.rivm.nl als u toestemming heeft gegeven om uw coronaprik te laten registreren. Dit is geen officieel bewijs, maar meestal wel genoeg om te reizen.

U kunt ook een vaccinatieoverzicht opvragen bij de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet. Bijvoorbeeld de GGD of de huisarts.

Negatieve testuitslag

Controleer eerst het reisadvies voor de testeisen van het land waar u naartoe reist (Nederlandwereldwijd.nl). In het reisadvies leest u bijvoorbeeld;

  • of u inderdaad een test nodig heeft;
  • welke test u nodig heeft, (NAAT(PCR)- of sneltest);
  • hoe oud de test maximaal mag zijn voor u het land binnenkomt.

U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciële testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet meer terecht bij de GGD.

  • U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
  • Plan uw afspraak op tijd in zodat u de uitslag heeft voor uw vertrek.

Herstelbewijs

Een herstelbewijs is een bewijs dat u positief getest bent op aanwezigheid van het coronavirus. Heeft u corona gehad? En wilt u een bewijs dat u bent hersteld van corona? Dan kunt u bij een commerciële testaanbieder een test doen en een herstelbewijs krijgen als de testuitslag positief is. Het is niet meer mogelijk om u bij de GGD te laten testen om een herstelbewijs te krijgen.