Veelgestelde vragen over werken over de grens

Duitsland, België en Nederland hebben soms andere maatregelen getroffen. Dit zorgt voor veel vragen voor mensen die over de grens tussen Nederland en België of Duitsland wonen of werken. Nog niet alle vragen zijn beantwoord. Meerdere instanties hebben de huidige vragen en antwoorden verzameld. 

Ik ben grensarbeider en werk door de coronacrisis thuis. Heeft dat gevolgen voor hoeveel belasting ik betaal? 

Nederland heeft met Duitsland en België nadere afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkdagen. Met Duitsland en België is voor grensarbeiders in loondienst overeengekomen dat de thuiswerkdagen mogen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast in het andere land. U hoeft niet te kiezen voor deze afwijkende behandeling. U kunt de thuiswerkdagen ook blijven behandelen als dagen waar feitelijk is gewerkt. Deze keuze kunt u maken bij het invullen van uw aangifte IB/PVV, door de gewenste verdeling aan te houden, zonder daarbij expliciet uw keuze te hoeven aangeven.

De afspraken tussen Duitsland en Nederland en België en Nederland gelden in elk geval van 11 maart 2020 tot en met 31 mei 2020. De overeenkomst met Duitsland wordt maandelijks automatisch verlengd, totdat Nederland of Duitsland deze opzegt. De overeenkomst met België wordt na 31 mei maandelijks verlengd als Nederland en België dit overeenkomen.  

Ik ben grensarbeider en zit vanwege de coronacrisis thuis. Ik kan niet werken, maar krijg wel doorbetaald. Heeft dat gevolgen voor hoeveel belasting ik betaal? 

Zit u noodgedwongen thuis met behoud van salaris, dan blijft uw salaris ook gedurende deze periode belast in het land waar u onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Voor u verandert er niets. Woont u bijvoorbeeld in Duitsland of België en werkt u normaal gesproken in Nederland, dan blijft uw Nederlandse werkgever Nederlandse loonheffingen inhouden op uw salaris.

Werkeloosheidsuitkering

Woont u in Nederland en ontvangt u uit België een tijdelijke werkeloosheidsuitkering als gevolg van de coronacrisis? Dan is deze uitkering belast in het land waar voorheen ook uw salaris was belast.  

Ik ben als zelfstandig ondernemer gevestigd in Nederland, maar ik woon over de grens. Kan ik gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)?

Zelfstandigen die in een ander EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland wonen, in Nederland gevestigd zijn en sociale premies betalen, kunnen in aanmerking komen voor een bedrijfskrediet, maar niet voor inkomensondersteuning. Voor inkomensondersteuning kunnen zij een beroep doen op de sociale bijstand in hun woonland. Deze zelfstandigen, die geen woonplaats hebben in Nederland, kunnen vanaf 18 mei een aanvraag indienen bij de gemeente Maastricht.

Ik werk of studeer over de grens. Waar kan ik meer informatie krijgen?

Op de website Grenzinfo.eu vindt u meer informatie voor grensgangers in de Duits-Nederlands-Belgische grensregio’s. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank zijn de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet op de pagina 'Coronamaatregelen en werken over de grens'.

Bekijk ook: