Ook contacten van Tilburgse patiënt testten positief voor COVID-19

In de ochtend van 29 februari 2020 werd bekend dat de dochter en echtgenote van de patiënt die in Tilburg verblijft, positief testten op het nieuwe coronavirus. De resultaten van enkele andere contacten waren negatief.

GGD Hart van Brabant benaderde gisteren contacten van de patiënt. Omdat sommige van deze contacten klachten hadden die kunnen duiden op COVID-19 werden zij getest op aanwezigheid van SARS-CoV-2, het virus dat het nieuwe coronavirus kan veroorzaken.

Beide nieuwe patiënten verblijven sinds de verdenking op COVID-19 in thuisisolatie. De GGD brengt nu ook in kaart met wie zij contact hebben gehad.

COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten zij gezondheidsklachten melden die zij hebben. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19, dan worden zij ook geïsoleerd en getest. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.